Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 598

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2390 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskkorv 600.0 gram 59%
el. julkorv 0%
Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Rotmos:
Kålrot 600.0 gram 8%
Potatis mjölig sort 200.0 gram 6%
Morot 1.0 styck 2%
Tillbehör:
Äppelmos 2.0 dl 21%
Senap svensk 4.0 msk 5%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (55 min )
- Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i 1 cm stora tärningar (ger kort koktid). Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka 30 minuter. Skala och tärna potatis och lägg i grytan efter halva tiden.
- När rotfrukterna mjuknat, mosa med potatisstöt. Späd med lite korvbuljong.
Smaka av med salt och peppar. - Korv: Skölj korven och lägg i en rymlig gryta (den skall få plats att svälla utan att nudda kastrullkanten). Häll på vatten så att det täcker korven. Tillsätt kryddor.
- Sjud korven utan lock i ca 30 min (45 min för värmlandskorv). Korven får inte koka (dra kastrullen i så fall från värmen och häll på lite kallt vatten). Vänd korven en gång med hjälp av skedar.
Kockens kommentar
Fläskkorv/julkorv används gärna som tillbehör i "dopp i grytan". Lämpliga kryddor för att få julsmak på fläskkorv är t.ex. stjärnanis, pomeransskal och kryddnejlika. Alternativa tillbehör kan vara surkål eller rödkål (finns att köpa på burk) och potatismos.
ALT. TILLBEHÖR
Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter
Liknande recept som Fläskkorv, julkorv, värmlandskorv eller grynkorv med rotmos
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bruna bönor med fläsk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grisfötter aladåb (i gelé)
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
Tid: 2 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan