Grisfötter aladåb (i gelé)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grisfötter aladåb (i gelé)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grisfötter

4.0 

styck

Salt

2.0 

msk

Vitpeppar hel

4.0 

korn

Kryddpeppar hel

4.0 

styck

 

Smaksättningsalternativ:

 

Lagerblad

 

 

Lök

 

 

Timjan färsk

 

 

Persiljekvistar

 

 

 

Tillbehör:

 

Rödkål konserverad

400.0 

gram

Potatis

0.8 

kilo

Ättikssprit 12%

4.0 

msk

 

Alternativa tillbehör:

 

Rödbetor inlagda

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas grisfötter >

 

 

Så skummar man >

 

 

Om fondgelé >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Så klaras buljong >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 625

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2501 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 5%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 474 gram)

Ingredienser

Visa:

Grisfötter 4.0 styck 66%

Salt 2.0 msk 0%

Vitpeppar hel 4.0 korn 0%

Kryddpeppar hel 4.0 styck 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Lagerblad 0%

Lök 0%

Timjan färsk 0%

Persiljekvistar 0%

 

Tillbehör:

Rödkål konserverad 400.0 gram 12%

Potatis 0.8 kilo 21%

Ättikssprit 12% 4.0 msk 1%

 

Alternativa tillbehör:

Rödbetor inlagda 0%

 

Kockskolan:

Så lagas grisfötter > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Så klaras buljong > Äts ej

 

Tillagning (4 tim + 12 tim )

  1. Ansa: Grisfötter skall vara skrapade och rengjorda (av butiken). Be butiken halvera fötterna på längden. Skölj fötterna i kallt vatten och låt vila i vatten helst över natt.
  2. Skumma av: Lägg grisfötterna i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Låt koka i 10 minuter och häll sedan bort kokvattnet. Skölj av fötter och kastrull.
  3. Koka: Fyll på med nytt vatten, det skall täcka gott och väl. Tillsätt smaksättare. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme i 2-3 timmar, tills benen lossar lätt från köttet.
  4. Uppläggning: Ta upp fötterna ur spadet och låt svalna något. Plocka helst bort de största benknotorna. Lägg över på rymligt serveringsfat med hög kant.
  5. Sila det varma spadet och häll det över grisfötterna, helst så att det täcker.
  6. Låt grisfötterna svalna och ställ sedan kallt i ett par timmar, helst över natt. Spadet stelnar av sig självt till gelé. 
  7. Tillbehör: Skala och koka potatis. Värm rödkål i en kastrull.
  8. Servera: Grisfötter med stelnad gelé kan stjälpas upp på fat, eller serveras i sin skål. Servera med tillbehör. På klassiskt sätt stänks ättika över köttet. Fötterna kan sparas några dagar i kylskåpet innan servering.

Kockens kommentar

Både färska och rimmade grisfötter kan användas. Rimmade saltas inte. De kan ätas varma när färdigkokt, men klassiskt är att äta dem kalla i gelé på julbordet. Överblivna grisfötter kan med fördel paneras och stekas. Se recept > Panerade stekta grisfötter.

Överkurs: För vacker uppläggning, vita fötter och glasklar gelé se > Så lagas grisfötter.

 

 

Passar till

Hemgjord rödkål

Panerade stekta grisfötter

Rotmos

Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter

Liknande recept som Grisfötter aladåb (i gelé)