Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 625

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2501 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 5%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grisfötter 4.0 styck 66%
Salt 2.0 msk 0%
Vitpeppar hel 4.0 korn 0%
Kryddpeppar hel 4.0 styck 0%
Smaksättningsalternativ:
Lagerblad 0%
Lök 0%
Timjan färsk 0%
Tillbehör:
Rödkål konserverad 400.0 gram 12%
Potatis 0.8 kilo 21%
Ättikssprit 12% 4.0 msk 1%
Alternativa tillbehör:
Kockskolan:
Så lagas grisfötter > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om fondgelé > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Så klaras buljong > Äts ej
Kock: Kockskolan x2
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim + 12 tim )
- Ansa: Grisfötter skall vara skrapade och rengjorda (av butiken). Be butiken halvera fötterna på längden. Skölj fötterna i kallt vatten och låt vila i vatten helst över natt.
- Skumma av: Lägg grisfötterna i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Låt koka i 10 minuter och häll sedan bort kokvattnet. Skölj av fötter och kastrull.
- Koka: Fyll på med nytt vatten, det skall täcka gott och väl. Tillsätt smaksättare. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme i 2-3 timmar, tills benen lossar lätt från köttet.
- Uppläggning: Ta upp fötterna ur spadet och låt svalna något. Plocka helst bort de största benknotorna. Lägg över på rymligt serveringsfat med hög kant.
- Sila det varma spadet och häll det över grisfötterna, helst så att det täcker.
- Låt grisfötterna svalna och ställ sedan kallt i ett par timmar, helst över natt. Spadet stelnar av sig självt till gelé.
- Tillbehör: Skala och koka potatis. Värm rödkål i en kastrull.
- Servera: Grisfötter med stelnad gelé kan stjälpas upp på fat, eller serveras i sin skål. Servera med tillbehör. På klassiskt sätt stänks ättika över köttet. Fötterna kan sparas några dagar i kylskåpet innan servering.
Kockens kommentar
Både färska och rimmade grisfötter kan användas. Rimmade saltas inte. De kan ätas varma när färdigkokt, men klassiskt är att äta dem kalla i gelé på julbordet. Överblivna grisfötter kan med fördel paneras och stekas. Se recept > Panerade stekta grisfötter.
Överkurs: För vacker uppläggning, vita fötter och glasklar gelé se > Så lagas grisfötter.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter
Liknande recept som Grisfötter aladåb (i gelé)
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bruna bönor med fläsk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grisfötter aladåb (i gelé)
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
Tid: 2 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan