Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 627

GBR (GI) / port: 23
Recept: 2506 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Bruna bönor konserv 1.6 kilo 61%
Stekfläsk som knapersteks} 8.0 skivor 28%
Ättikssprit 12% 1.5 msk 0%
Sirap el. socker 4.0 msk 11%
Tillval:
Kockskolan:
Om fläsk och bacon > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Skala och koka potatis om sådan önskas. Om så minskas mängden bönor lämpligtvis.
- Värm de färdigkokta bönorna i en kastrull. Smaka av med salt, ättika, sirap eller socker till lagom sötsur smak.
- Hetta upp en stekpanna med lite matfett. Lägg i några skivor fläsk och stek dem knapriga. Stek i omgångar. Fläsket kan varmhållas i ugn, men bör helst serveras nystekta.
Kockens kommentar
Bruna bönor äts numera främst i Sverige, där de blev populära på 1800-talet. Förekommer ibland som rätt på julbordet. Bönorna skall klassiskt ha söt-sur smak. Till bönorna serveras stekt fläsk, ibland även potatis. Äts även tillsammans med köttbullar eller korv.
Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter
Liknande recept som Bruna bönor med fläsk
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bruna bönor med fläsk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grisfötter aladåb (i gelé)
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
Tid: 2 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan