Bruna bönor med fläsk

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bruna bönor med fläsk

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Bruna bönor konserv

1.6 

kilo

Stekfläsk som knapersteks}

8.0 

skivor

Ättikssprit 12%

1.5 

msk

Sirap el. socker

4.0 

msk

 

Tillval:

 

Potatis till maten?

 

 

 

Kockskolan:

 

Om fläsk och bacon >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 627

GBR (GI) / port: 23

Recept: 2506 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 477 gram)

Ingredienser

Visa:

Bruna bönor konserv 1.6 kilo 61%

Stekfläsk som knapersteks} 8.0 skivor 28%

Ättikssprit 12% 1.5 msk 0%

Sirap el. socker 4.0 msk 11%

 

Tillval:

Potatis till maten? 0%

 

Kockskolan:

Om fläsk och bacon > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Skala och koka potatis om sådan önskas. Om så minskas mängden bönor lämpligtvis.
  2. Värm de färdigkokta bönorna i en kastrull. Smaka av med salt, ättika, sirap eller socker till lagom sötsur smak.
  3. Hetta upp en stekpanna med lite matfett. Lägg i några skivor fläsk och stek dem knapriga. Stek i omgångar. Fläsket kan varmhållas i ugn, men bör helst serveras nystekta.

Kockens kommentar

Bruna bönor äts numera främst i Sverige, där de blev populära på 1800-talet. Förekommer ibland som rätt på julbordet. Bönorna skall klassiskt ha söt-sur smak. Till bönorna serveras stekt fläsk, ibland även potatis. Äts även tillsammans med köttbullar eller korv.

Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter

Liknande recept som Bruna bönor med fläsk