Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 414

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1656 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Skinka rökt 1/2 cm skiva 4.0 skivor 25%
Ägg 4.0 styck 15%
Matfett till stekning 2.0 msk 12%
Skånsk potatis:
Potatis 800.0 gram 32%
Gul lök 1.0 styck 3%
Standardmjölk (röd) 3.5 dl 13%
Maizena ljus 2.0 msk 3%
Sojasås 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Ketchup 0%
Senap svensk 0%
HP-sås 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skala och tärna potatis. Skala och finhacka lök. Hacka persilja.
- Hetta upp matfett i en stekgryta. Bryn potatisen i cirka 5 minuter. Rör om. Sänk värmen något och tillsätt löken. Fräs löken ett par minuter.
- Salta, peppra försiktigt. Häll på större delen av mjölken. Låt sjuda under lock cirka 15 minuter, tills potatisen är mjuk. Rör om då och då, för att inte brännas vid.
- Tillsätt maizena uppblandat med lite mjölk för tjockare stuvning. Om för tjockt, späd med mjölk. Färgsätt ev. med lite soja.
- Stek ägg i panna med lite matfet på låg värme.
- Bräck (lättstek) skinka i panna utan fett, eller i mycket lite fett på medelvärme.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Bräckt skinka är ett gammalt recept från forntiden. Att "bräcka" egentligen ett brott eller bristning genom tryck eller slag. Iduns kokbok: Om så önskas, kunna skivorna utklappas något med en fuktig köttklubba (bräckas). I matlagning numera: bräcka = lätt steka.
Fler recept inom Klassiska fläsk- och korvrätter
Liknande recept som Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
-
Kokt fläsklägg med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stekt fläsk med löksås och skinnpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Bruna bönor med fläsk
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Stekt blodpudding med fläsk och lingon
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräckt skinka med ägg och skånsk potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mjölkkokt fläskfilé
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Grisfötter aladåb (i gelé)
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Senapspanerade stekta grisfötter
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x2
-
Rullsylta med rödbetor och kokt potatis
Tid: 2 tim 30 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan