Senapspanerade stekta grisfötter

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Senapspanerade stekta grisfötter

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Grisfötter kokta

1.2 

kilo

Smör till stekning

 

 

Fettupptag vid stekning

0.8 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Panering som äts:

 

Se kockens kommentar

 

 

Mjöl till panering

5.0 

msk

Ägg

3.0 

styck

Vatten

3.0 

msk

Senap svensk

3.0 

msk

Ströbröd till panering

3.0 

dl

 

Grönkål:

 

Grönkål fryst

200.0 

gram

Ättikssprit 12%

1.0 

tsk

Strösocker

2.0 

tsk

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Rödbetor inlagda

8.0 

dl

Potatis kokt

600.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas grisfötter >

 

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Så panerar man >

 

 

Så lagas bladkål >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Staropramen Granat

Ljus besk lager
Pris: 16 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 167

Kcal / portion: 956

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3822 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 7%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 572 gram)

Ingredienser

Visa:

Grisfötter kokta 1.2 kilo 37%

Smör till stekning 0%

Fettupptag vid stekning 0.8 dl 13%

Om fettupptag > Äts ej

 

Panering som äts:

Se kockens kommentar Äts ej

Mjöl till panering 5.0 msk 4%

Ägg 3.0 styck 5%

Vatten 3.0 msk 0%

Senap svensk 3.0 msk 2%

Ströbröd till panering 3.0 dl 17%

 

Grönkål:

Grönkål fryst 200.0 gram 2%

Ättikssprit 12% 1.0 tsk 0%

Strösocker 2.0 tsk 1%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Rödbetor inlagda 8.0 dl 6%

Potatis kokt 600.0 gram 13%

 

Kockskolan:

Så lagas grisfötter > Äts ej

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Så panerar man > Äts ej

Så lagas bladkål > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (20 min )

Kokta kalla grisfötter i gelé (aladåb) är klassiskt på julbordet. Nästan lika klassiskt är att i mellandagarna panera och steka överblivna grisfötter tillsammans med överbliven grönkål och kokt potatis som steks. Läs mer > Så lagas grisfötter.

  1. Förbered: Använd tidigare kokta grisfötter. Pilla bort det mesta av gelén och de största benen. Är grisfötterna nykokta avlägsnas de största benknotorna varefter de får kallna helst under press under till exempel en skärbräda, så att de blir lättare att steka. Koka potatis om sådan inte redan finns.
  2. Grönkål: Tillaga grönkål enligt separat recept, eller värm fryst grönkål och smaksätt med lite ättika, salt och socker.
  3. Dubbelpanera (läs mer > Så panerar man): Häll vetemjöl och ströbröd i varsin skål eller på tallrik. Knäck ägg i en skål och tillsätt 1 msk vatten och 1 msk senap per ägg. Vispa samman med en gaffel. Vänd grisfötterna först i vetemjöl. Doppa dem sedan i äggvispet och vänd slutligen i ströbröd. Låt paneringen vila en stund, så sitter den kvar bättre när stekt.
  4. Steka: Stek kokt potatis i smör skuret i bitar. Stek grisfötter i en annan panna i rikligt med smör på medelhög värme till knaprig, gyllenbrun färg. Passa så att paneringen inte svartbränns.
  5. Servera grisfötterna varma med tillbehör.

Kockens kommentar

Alla recept näringsberäknas automatiskt i Kunskaps­kokbokens system. I vissa fall måste manuell justering göras för att få rättvisande värden. I detta fall den mängd stekfett som äts (läs mer > Om fettupptag) och den mängs panering som äts.

Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Grisfötterna med panering och fettupptag men utan ben, väger tillagad 320 gram per portion, varav panering 38%. Energimängd 875 Kcal, varav 45% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Passar till

Grönkål

Stekt potatis

Grisfötter aladåb

Fler recept inom Stekt fläskkött

Liknande recept som Senapspanerade stekta grisfötter