Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 319

Kcal / portion: 492

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1969 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 26%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammrostbiff m. rumpstek 1.0 styck 79%
Smör till stekning 2.0 msk 10%
Panering:
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Basilika finhackad 2.0 msk 0%
Vitlök 2.0 klyftor 1%
Ströbröd 1.0 msk 2%
Matolja 1.5 msk 9%
Kockskolan:
Så lagas lammrostbiff > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Alberta" under bilden.
- Köttval: I andra länder är det vanligt att rostbiffen (lamb sirloin) omfattar den bakre delen kallad rumpstek och ibland även del av fransyskan för att få ett större köttstycke på 0,5 kilo eller mer. Kan beställas hos svensk köttspecialist.
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Pestopanering: Finhacka bladkryddorna och vitlök. Blanda alla ingredienser.
- Bryn köttet runtom i het panna med smör. Lägg med skinnsidan ner i ugnsform. Smeta på pestoblandningen. Stick in en stektermometer.
- Ugn: Sätt in i ugnen till kärntemperatur runt 60ºC för rosa-medium stekt. Det tar 15-30 minuter beroende på köttets tjocklek.
- Ta ut och låt köttet vila i 10 minuter utan att täcka över.
Kockens kommentar
En lammrostbiff väger runt 250 gram. En förstorad "rostbiff" kan väga 500 gram eller mer. Läs mer, klicka på ingrediensen.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Lamb sirloin roast, pestopanerad stor lammrostbiff med rumpstek
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan