
Foto: Film: Kope N´ Smoke, round sirloin
Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 238

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2850 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 31%
Fett: 2%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Innanlår nöt 2.5 kilo 100%
Grillkrydda 0%
Stektermometer > Äts ej
Rökved Äts ej
Kockskolan:
Så röks nötstek > Äts ej
Så röks kött > Äts ej
Om rökning > Äts ej
Om rökar > Äts ej
Så lagas nötinnanlår > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Kope N´ Smoke" under bilden.
- Rök eller grill med lock kan användas (läs mer > Om rökar). Använd rökved (läs mer, klicka på > Rökved). I grillen används briketter och fuktad spån vid sidan om eller bitar på glöden. Tänd på och arrangera till rök-/grillvärme 90-110°C.
- Köttet bör vara rumstempererat. Torka av fukt på köttet. Salta, peppra och använd andra kryddor enligt egen smak.
- Rök: Lägg in köttet i rökskåpet eller på grillen över indirekt värme. Det tar 5-6 timmar vid jämn värmetillförsel (90 min/kg) och rökvärme ~100°C.
- Tillbehör: Förbered och tillred tillbehör enligt eget önskemål.
- Köttet är färdigt när kärntemperaturen nått 55-65°C enligt eget önskemål (se nedan).
- Servera: Skär upp köttet tvärs fibrerna.
Kockens kommentar
Notera att engelskan "roast beef" = nötstek. Annat bindvävsfattigt kött som fransyska och ytterlår tillagas på samma sätt. Bindvävsrikt kött som högrev och bringa behöver längre tillagningstid och högre kärntemperatur (cirka 75°C). Se recept via länk nedan. Läs mer > Så rökts nötstek.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
Alternativ
Fler recept inom Rökt, rökgrillat nötkött
Liknande recept som Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)
-
Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Smoked brisket, rökt spetsbringa (oxbringa)
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt högrevsstek
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad hel baconinlindad oxfilé
Tid: 20 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad New York Strip Steak, 4 cm grillad biff
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt nötrulle till smörgåspålägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad, rökt pastrami
Tid: 9 tim (+ 144 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan