Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 261

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1046 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 4%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Biff med fettkappa 1000.0 gram 100%
Grillkrydda 0%
Stektermometer > Äts ej
Alspån Äts ej
Kockskolan:
Så grillas biff > Äts ej
Så röks kött > Äts ej
Så röks nötstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Armadillo Pepper" under bilden.
- Rök/grill: Starta röken med rökved till exempel alspån (läs mer > Ved), eller grillen med briketter. I grill lägg fuktad spån eller små bitar vid sidan om grillbriketterna. Arrangera värmen till 105-110°C.
- Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. Tillagningstid ej medräknad. För aromsmör "Bourbon compound butter" enligt filmen, se separat recept via länk nedan.
- Kött: Köttet bör vara rumstempererat. Skölj och torka av fukt. Skär i 4-6 centimeter tjocka skivor. Krydda med salt, peppar och andra kryddor enligt egen smak. Sätt in en stektermometer.
- Rök köttet i rökugn eller i grillen på indirekt värme i cirka 1 timme till kärntemperatur 53°C.
- Eftergrilla: För att få knaprigare skorpa grillas köttet på direkt värme till önskad kärntemperatur (se nedan).
- Låt köttet vila i 10-15 minuter.
Kockens kommentar
New York Strip Steak är biff av hög kvalitet med en del av fettkappan kvar, som skärs i tjocka skivor. Detta är en rejäl portion kött på närmare 200 gram tillagat kött.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Passar till
Fler recept inom Rökt, rökgrillat nötkött
Liknande recept som Rökgrillad New York Strip Steak, 4 cm grillad biff
-
Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Smoked brisket, rökt spetsbringa (oxbringa)
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt högrevsstek
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad hel baconinlindad oxfilé
Tid: 20 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad New York Strip Steak, 4 cm grillad biff
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt nötrulle till smörgåspålägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad, rökt pastrami
Tid: 9 tim (+ 144 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan