Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 394

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3153 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 10%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Oxfilé hel bit 1.0 styck 69%
Bacon 2.0 förp. 31%
Grillkrydda 0%
Bindgarn Äts ej
Ved Äts ej
Kockskolan:
Så röks kött > Äts ej
Så röks nötstek > Äts ej
Så binds en stek > Äts ej
Om rökar > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 2 tim 30 min )
Se film, klicka på "How To BBQ Right" under bilden.
- Rök/grill: Starta röken med rökved till exempel alspån (läs mer > Ved), eller grillen med briketter. I grill lägg fuktad spån eller små bitar vid sidan om grillbriketterna. Arrangera värmen till cirka 125°C.
- Förbered och tillaga tillbehör enligt egen smak.
- Kött: Skölj av köttet och torka av fukt. Putsa köttet fritt från fett och hinnor. Köttet bör vara rumstempererat. Krydda enligt eget önskemål. Tänk på att bacon är salt. Linda in köttet med baconskivor och bind ihop. Sätt in en stektermometer i köttet.
- Rök köttet till önskad kärntemperatur (se nedan). I filmen till 52°C. Tillagningstid 1,5-2 timmar. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det serveras.
Kockens kommentar
En bra rök eller grill med lock behövs där värmetillförseln kan regleras. Läs mer > Om rökar. Tillagning i låg värme runt 125°C ger jämnstekt kött ("fransk stekning"). Köttet tas ut vid 55-60°C för rosastekt.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Steks köttet i högre värme (150°C+) får man en knaprig yta och en röd kärna ("engelsk stekning"). Köttet tas i så fall ut vid kärntemperatur 50-55°C.
Passar till
Fler recept inom Rökt, rökgrillat nötkött
Liknande recept som Rökgrillad hel baconinlindad oxfilé
-
Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Smoked brisket, rökt spetsbringa (oxbringa)
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt högrevsstek
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad hel baconinlindad oxfilé
Tid: 20 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad New York Strip Steak, 4 cm grillad biff
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt nötrulle till smörgåspålägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad, rökt pastrami
Tid: 9 tim (+ 144 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan