Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 203

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1013 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 9%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Kastanjer rå med skal 500.0 gram 64%
Vatten 1.0 dl 0%
Salt 0%
Tillval:
Vispgrädde 1.0 dl 36%
Mos:
Kastanjepuré osötad 1.0 dl Äts ej
Potatis 6.0 styck Äts ej
Mjölk 1.5 dl Äts ej
Smör 30.0 gram Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Akis" under bilden. I filmen tillreds söt puré vilket passar bättre till efterrätt. Se recept via länk nedan > Kastanjepuré till efterrätt.
Kastanjepuré
- Halvera kastanjerna och koka dem med skal i 10 minuter. Skala dem.
- Lägg tillbaka i kastrullen och fyll på med vatten så att det knappt täcker (se kommentar). Koka dem i ytterligare cirka 20 minuter så att de mjuknar. Häll av kokspad i en kopp så att det inte finns kvar mer än cirka 1 centimeter i kastrullen med kastanjer.
- Mixa till fin puré, den skall vara ganska tjock. Tillsätt mer kokspad vid behov. Smaka av med salt. En skvätt konjak kan också passa. Eventuellt också lite socker.
- Förvara i rena tättslutande burkar. Inför servering värms purén upp med lite vispgrädde.
Kastanjemos (alternativt)
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Mosa potatisen. Tillsätt mixad kastanjepuré (utan konjak och grädde) enligt egen smak. Tillsätt mjölk och smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Det behövs mer mängd vatten för att koka kastanjerna än vad som anges i ingredienslistan. Mängd vatten enligt listan är beräknad vattenmängd i den färdiga purén. Detta för att få rätt portionsmängd och näringsvärden.Kastanjepuré passar till smakrikt kött som vilt. Mer som mäktig smaksättare än allmänt tillbehör. En deciliter per portion räcker om andra tillbehör serveras. Som mos används den likande potatismos, likaså gärna till smakrikt kött. Läs mer om kastanjer, klicka på ingrediensen.
Jämför
Fler recept inom Potatismos och annat mos
Liknande recept som Kastanjpuré som tillbehör till mat
-
Klassisk potatismos - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisstomp, stomppotatis, stompad potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Potatispuré, fint potatismos, purée de pommes de terre
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mousselinepotatis, fin potatismos med grädde
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rotmos
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötpotatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat potatismos
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagade gnocchi av potatismos
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestomos
Tid: 25 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sellerimos
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan