Smaksatt filmjölk - jordgubb och blåbär/hallon

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Filmjölk

(surmjölk, filbunke, tätmjölk, långfil, långmjölk, mellanfil, lättfil, fjällfil)

Latin: Lactococcus, Leuconostoc, Lactococcus lactis spp. cremoris

Engelsk översättning sour milk, curdled milk, cultured buttermilk

Fransk översättning lait caillé

Italiensk översättning latte cagliato

Tysk översättning Dickmilch

Spansk översättning leche cuajada

Filmjölk är mjölk som syrats med mjölksyrebakterier. Opastöriserad mjölk som får stå varmt ett tag surnar av sig självt, blir till "surmjölk". Att sura mjölk var förr det enda sättet att bevara mjölk. Då åt man surmjölk (filbunke) hemma på gården om somrarna när korna var borta på bete. Industriellt tillsätts mjölksyrebakterier (Lactococcus, Leuconostoc) till mjölk, som får surna i rumstemperatur cirka 20 timmar. Bakterierna omvandlar en del av mjölksockret till mjölksyra varvid mjölkproteinerna koagulerar och filmjölken får en tjock konsistens. När mjölken surnat färdigt kyls den ner, varvid syrningsprocessen avstannar.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 103 gram.
  • Fetthalt: Fjällfil 4.2%, filmjölk 3%, mellanfil 1,5%, lättfil 0,5%.
  • Smak/konsistens: Smaken är milt syrlig och konsistensen lite tjock (långfil lite seg).
  • Alternativ vara: Kefir, hälsofil.
  • Försäljning: Säljs vanligen i 1-litersförpackning.
  • Jämförpris:
    Långfil är dyrare än vanlig filmjölk, cirka 20 kr/liter.
  • Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2 veckor om obruten förpackning.

Tätmjölk (långmjölk): Förr tillsattes tätört för att få igång syrnings­processen. Örten har gulgröna blad vilka är klibbigt slemmiga på översidan avsedda att infånga och upplösa insekter. Ett kärls kanter gnids in med tätört, vari man häller mjölk som får surna på varm och luftig plats i några dagar. Har man redan tätmjölk tillsätter man ett par skedar per liter ny mjölk.

Långfil är en gammal norrländsk och finsk specialitet, en form av surmjölk som tillverkas på samma sätt som filmjölk, dock med en speciell bakteriekultur (Lactococcus lactis spp. cremoris) som gör att långfilen blir seg i konsistensen. Det var förr ett sätt att ge mjölken längre hållbarhet.

Engelsk buttermilk avsåg ursprungligen kärnmjölk, vilket numera benämns "traditional buttermilk". Sägs enbart "buttermilk" avses som regel "cultured buttermilk" vilket är detsamma som filmjölk. Läs mer > Filmjölk. Engelsk-amerikansk buttermilk har som regel lösare konsistens än svensk filmjölk.

Hälsa: Filmjölk innehåller cirka 20 % lägre mjölksocker än vanlig mjölk. Personer med laktosintolerans tål därför ofta denna "kulturmjölk".


SÅ ANVÄNDS FILMJÖLK


Filmjölk och långfil äts som den är till frukost eller mellanmål, med olika tillbehör som socker, frukt och flingor. Används även i matlagning och t.ex. som tillsats till surdegsbröd. Det finns även smaksatt filmjölk att köpa i handeln.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016.10

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Filmjölk

Det finns 32 recept med Filmjölk