Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 60

Kcal / portion: 241

GBR (GI) / port: 3
Recept: 724 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Standardmjölk (röd) 10.0 dl 83%
Filmjölk 2.0 dl 17%
Tillval:
Vispgrädde 0%
Garnering:
Strösocker 0%
Honung 0%
Kanel mald 0%
Müsli } 0%
Kockskolan:
Om surmjölk > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (15 min + 24 tim )
- Hetta upp mjölken till 90°C i en kastrull, den får inte koka. Låt svalna till rumstemperatur.
- Rör ner filmjölk. Häll upp i portionsskålar. Täck med plastfilm eller duk och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
- Ställ in i kylskåp och låt den bli kall innan servering.
- Garnering: Klassiskt är att smaksätta med strösocker eller honung, mald kanel, eller ingefära. Alternativt med vad som behagas.
Kockens kommentar
För fylligare smak kan lite vispgrädde ingå.Filbunke: Traditionellt tillreddes surmjölk (filbunke) genom att låta råmjölk (opastöriserad komjölk) i en bunke stå orörd i rumstemperatur ett dygn eller så för att jäsa (surna). Det är de naturliga mjölksyrebakterierna i mjölken (Lactobacillus) som får den att stabiliseras och bli syrlig. Sådan surmjölk blir lite puddingliknande med ett lager vispgrädde på ytan. Dagens saluförda komjölk kan inte användas eftersom bakterierna oskadliggjorts av pastöriseringen. Har man inte tillgång till en ko kan man göra filbunke genom att tillsätta lite filmjölk i standardmjölk. Ett klassiskt alternativ är så kallad långfil. Läs mer > Om surmjölk.
Alternativ
Fler recept inom Flingor, fil, fruktsallad
Liknande recept som Filbunke, traditionell filmjölk
-
Filbunke, traditionell filmjölk
Tid: 15 min (+ 24 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Arla
-
Långfil, tätmjölk, seg norrländsk filbunke
Tid: 5 min (+ 48 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Granola - müsli med nötter och russin
Tid: 4 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Magnus favoritmüsli med dinkel och aprikoser (tillbehör)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lyxmüsli med nötter och frön
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Filmjölk med müsli och färsk frukt
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sofia
-
Yoghurt med müsli och färsk frukt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Fruktsallad med avokado (frukost)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Yoghurt med avokado och jordgubbar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Yoghurt med bär och ägg (GI-recept)
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzson, GI i praktiken