Finska struvor, krispiga trattkakor

Foto: Fifteen Spatulas

Finska struvor, krispiga trattkakor

Lägg till ingredienser

Rundlar: 7

Smet:

 

Vetemjöl

5.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Bakpulver

1.0 

tsk

Vaniljsocker

3.0 

tsk

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

0.8 

dl

Mjölk

3.0 

dl

Tratt >

 

 

Frityrolja till fritering

1.0 

dl

Fettupptag vid fritering

1.0 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Garnering:

 

Florsocker

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Vispad grädde

 

 

Frukt eller bär

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras bröd >

 

 

Om struvor >

 

 

Färdiga struvor }

 

 

Vattenreduktion

-2.6 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 441

Kcal / portion: 372

GBR (GI) / port: 15

Recept: 2604 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 19%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 84 gram)

Ingredienser

Visa:
Smet:

Vetemjöl 5.0 dl 41%

Salt 0.5 tsk 0%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Vaniljsocker 3.0 tsk 1%

Ägg 2.0 styck 5%

Strösocker 0.8 dl 11%

Mjölk 3.0 dl 7%

Tratt > Äts ej

Frityrolja till fritering 1.0 dl Äts ej

Fettupptag vid fritering 1.0 dl 31%

Om fettupptag > Äts ej

 

Garnering:

Florsocker 2.0 msk 4%

 

Tillbehör:

Vispad grädde 0%

Frukt eller bär 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras bröd > Äts ej

Om struvor > Äts ej

Färdiga struvor } Äts ej

Vattenreduktion -2.6 dl -0%

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Fifteen Spatulas" under bilden.

  1. Smet: Blanda i bunke mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker. Vispa i en annan bunke ihop ägg,  mjölk och socker. Häll vätskan i mjölet och vispa samman till en slät ganska tunn smet. Häll över i en kanna. Ställ i kylskåp inför gräddning.
  2. Ta fram en tratt med cirka 1/2 centimeters öppning. Alternativt använd spritspåse med rak tyll. Ta fram hålslev och kastrull med lock.
  3. Bakverk på höjden? För att få ett samman­hängande bakverk på höjden kan man ta en konservburk utan lock och botten och ställa i frityroljan.
  4. Hetta upp frityrolja till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
  5. Fritera: Håll ett finger för tratthålet och häll i cirka 1,5 dl av smeten. Håll tratten över den heta oljan, ta bort fingret och ringa i cirklar smeten ner i oljan eller i konservburken. Låt fritera tills gyllenbrun i cirka 2 minuter. Vänd och fritera i ytterligare 2 minuter.
  6. Ta ur och låt rinna av på galler eller hushålls­papper. Pudra med florsocker när kakan svalnat. Serveras nybakad, till exempel med vispad grädde, frukt och bär.

Kockens kommentar

Har man ett gammalt struvjärn kan man använda detta till formgivna struvor. Läs mer > Om struvor.

Näring: Cirka 80% av vattnet i mjölk och ägg dunstar bort vid fritering (läs mer > Om vattenförändring). Vattenreduktionen höjer de övriga näringsämnenas relativa andelar (%-andelar). Utan vattenreduktion i receptet blir till exempel Kcal/100g 305 (mot 440 i verkligheten) och andelen kolhydrater 40% (mot 69% i verkligheten. Fettupptaget vid fritering är väsentligt, 30% av energin (läs mer > Om fettupptag).


Fler recept inom Friterade kakor, bakverk

Liknande recept som Finska struvor, krispiga trattkakor