Glaserad chokladtårta

Foto: Dulce Delight, chocolate tarte

Glaserad chokladtårta

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 8

Tårtbotten:

 

Grahamskex färdig

9.0 

styck

el. digestivekex

 

 

Smör rumsvarmt

65.0 

gram

Strösocker

0.5 

msk

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Fyllning:

 

Vispgrädde

4.0 

dl

Mörk choklad 70%

250.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Vaniljextrakt konc.

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

 

Glasyr:

 

Vispgrädde

2.0 

msk

Mörk choklad 70%

50.0 

gram

Majssirap

1.0 

tsk

Vatten hett

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Om glasyr, glasering >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 435

Kcal / portion: 564

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4512 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 34%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 130 gram)

Ingredienser

Visa:
Tårtbotten:

Grahamskex färdig 9.0 styck 13%

el. digestivekex 0%

Smör rumsvarmt 65.0 gram 10%

Strösocker 0.5 msk 1%

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Fyllning:

Vispgrädde 4.0 dl 32%

Mörk choklad 70% 250.0 gram 32%

Ägg 2.0 styck 3%

Vaniljextrakt konc. 1.0 tsk %

Salt 1.0 tsk 0%

 

Glasyr:

Vispgrädde 2.0 msk 2%

Mörk choklad 70% 50.0 gram 6%

Majssirap 1.0 tsk 1%

Vatten hett 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Om glasyr, glasering > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tårtbotten: Smula/mixa kexen och blanda med smör och socker. Pressa ut degen i pajformen. Sätt in i ugn cirka 10 minuter tills fast. Ta ut och låt svalna i 15-20 minuter.
  3. Fyllning: Finhacka choklad och lägg i bunke. Koka upp grädde och häll det över chokladen. Låt stå i 5 minuter. Rör om till jämn smet.
  4. Vispa samman ägg, vanilj och salt i en skål. Rör ned det i chokladsmeten. Häll smeten i pajformen. Sätt in i ugnen 20-25 minuter tills fyllningen stelnat 7-8 centimeter från kanten, men så att centrum fortfarande är lite lös. Centrum kommer att stelna under viloperioden. Låt stå i sin form cirka 1 timme tills kall.
  5. Glasyr: Finhacka choklad och lägg i bunke. Koka upp vatten eller använd kranvatten. Koka upp grädde och häll det över chokladen. Låt stå i 5 minuter.  Rör om till jämn smet. Rör samman med sirap och sedan varmt vatten. Låt svalna.
  6. Glasera: När glasyren håller 30-35°C är den klar att användas. Häll glasyren på tårtan och vicka på tårtan så att chokladen täcker hela ytan. Låt stå tills glasyren stelnat, det tar cirka 1 timme.

Kockens kommentar

Tårtan är bäst nybakad, men kan förberedas utan glasyr dagen innan och ställas kallt. Låt tårtan bli rumsvarm innan glasering. Har man inte majssirap kan man ta annan sirap. Lite olja eller annat fett i smält choklad gör smeten lösare (läs mer > Så smälts choklad).

Fler recept inom Chokladtårtor

Liknande recept som Glaserad chokladtårta