Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 232

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3241 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kräm:
Äggula 4.0 styck 6%
Strösocker 0.7 dl 9%
Majsstärkelse 4.0 msk 3%
Mjölk 5.0 dl 9%
Vaniljextrakt konc. 2.0 tsk %
Smör rumsvarmt 1.0 msk 3%
Deg:
Mjölk 1.0 dl 2%
Vatten till bröddeg 1.0 dl 0%
Strösocker 2.0 tsk 1%
Smör 80.0 gram 18%
Vetemjöl 2.0 dl 13%
Ägg 4.0 styck 8%
Florsocker 0%
Sprits och tyll > Äts ej
Glasyr:
Mörk choklad 60.0 gram 10%
Vispgrädde 1.5 dl 17%
Kockskolan:
Om chouxbakelser > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Home Cooking" under bilden.
- Äggkräm (fr. créme pâtissičre): Separera gulor från vita. Vispa samman äggulor med socker väl i en bunke. Tillsätt majsstärkelse.
- Häll mjölk i en kastrull. Koka upp, ta av från plattan. Vispa ner 1/3-del i äggsockret till jämn smet. Häll över i mjölkkastrullen. Vispa samman.
- Ställ kastrullen på värmen och koka upp under omrörning tills smeten tjocknat till krämig konsistens. Rör ner vanilj. Häll upp i skål och låt svalna i 10 minuter. Rör ner smör tills det löst upp sig i smeten. Ställ åt sidan.
- Chouxdeg: Koka upp mjölk, vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept > Pâte ā choux.
- Förvärm ugnen på 180°C.
- Forma: Lägg bakplåtspapper på bakplåt. Fyll en spritspåse med en 1- centimeters rund tyll och spritsa ut korvbrödslånga remsor på plåten. Sikta/ströa över florsocker (ej nödvändigt).
- Grädda: Sätt in mitt i ugnen. Efter 10 minuter ställs luckan på glänt någon centimeter med hjälp av skaftet på en träslev för att släppa ut ånga. Baka vidare i cirka 30 minter till gyllne bröd.
- Ta ut brödet och lägg på galler att svalna. Stick ett hål i änden med trästicka för urluftning. Stick tre hål i botten på varje med en 5 mm tyll.
- Fyllning kräm: Rör om fyllningssmeten och häll den i spritspåse med en 5 mm tyll. Spritsa in kräm i de nyss gjorda hålen. Skrapa bort överskott.
- Garnityr (ganache): Finhacka choklad. Lägg över i bunke. Värm upp grädde i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen. Rör om så att chokladen löser upp sig grädden. Doppa eclairernas ovansida i choklad. Vänd och låt chokladen stelna.
Kockens kommentar
Variera eclairerna med annan fyllning till exempel äppelmos eller annan fruktkräm. Äggkrämen kan smaksättas med kaffe i stället för vanilj och så vidare. Läs mer om créme pâtissičre > Om vaniljsås/-kräm.Eclairer liksom petit choux tillagas av chouxdeg, som ger bröd med hålrum (läs mer > Om chouxbakelser). Bakverket skapades på 1800-talet i Frankrike och begreppet omtalas i skrift 1860. Innan dess kallades bakverket "pain ā la Duchesse" eller "petit duchesse". Det spekuleras i om det var Marie Antoine Caręme (se dito) som skapade bakverket, men han dog 1833.
Alternativ
Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤
Liknande recept som Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
-
Pâte ā choux, petit chouxdeg, branddeg - grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choux ā la crčme, petits chouer med grädde (profiteroles)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Chouquettes, små chouxbakelser med pärlsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gougčres, franska ostpuffar, kuvertbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan