Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 177

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2119 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 22%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör 75.0 gram 26%
Vatten 2.0 dl 0%
Vetemjöl 2.0 dl 20%
Ägg 3.0 styck 9%
Fyllning:
Vispgrädde 2.5 dl 42%
Hallon färska 2.0 dl 2%
Kockskolan:
Om chouxbakelser > Äts ej
Om chouxdeg > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim )
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Chouxdeg: Koka upp vatten, smör och socker i en kastrull tills smöret löst sig. Tillsätt allt mjöl och rör om hela tiden tills degen inte längre fäster i kastrullkanten. Lägg över i en bunke och låt svalna i 3-5 minuter. Rör ner ett ägg i taget tills ordentligt utrört innan nästa ägg tillsätts. Se recept via länk nedan > Pâte ā choux.
- Forma: Lägg bakplåtspapper på smord ugnsplåt (så ligger pappret still). Bäst är att spritsa ut deg, men kan också klickas ut i små eller stora högar.
- Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Öppna inte ugnsluckan under avbakningen för bakverken sjunker ihop av kall luft. Låt kallna på galler.
- Fyllning: vispa grädde till hårt skum. Skär eller klipp av ett lock och fyll med grädde och bär. Alternativt fyll med vaniljkräm. Som förrätt passar till exempel crčme fraiche och räkor.
Kockens kommentar
Detta är en lite förenklad variant av receptoriginalet. För detaljbeskrivning se recept > Pâte ā choux.Petits chouer är ett svenskt begrepp. Benämns i Frankrike benämns profiteroles. Chouxdeg ger ett bröd med luftiga hålrum, som kan fyllas på olika sätt. Läs mer > Om chouxbakelser.
Alternativ
Fler recept inom Chouxbakelser petit choux ¤
Liknande recept som Choux ā la crčme, petits chouer med grädde (profiteroles)
-
Pâte ā choux, petit chouxdeg, branddeg - grundrecept
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Choux ā la crčme, petits chouer med grädde (profiteroles)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Chouquettes, små chouxbakelser med pärlsocker
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gougčres, franska ostpuffar, kuvertbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Éclairs ā la vanille, vaniljeclairer
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Walesbröd (sicksackbröd), chouxdeg på vetebrödsplatta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Mariabollar, mördegsklädd chouxdeg med vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasknyten, chouxdeg i smördegspaket
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Paris-Brest, franskt cykelbakverk
Tid: 1 tim 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan