Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 184

Kcal / portion: 533

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2130 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 8%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kycklingdelar med skinn och ben 700.0 gram 47%
Vitlökspulver 3.0 msk 3%
Sellerisalt ¤ 3.0 msk 2%
Paprikapulver 3.0 msk 3%
Kajennpepparpulver 1.0 tsk 0%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 1.6 msk 9%
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Filmjölk 1.2 dl 3%
Vetemjöl 1.4 dl 14%
Tillbehörsalternativ:
Sötsur sås 4.0 dl 18%
Ris 0%
Vitt bröd 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras kyckling > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Om shortening > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 8 tim )
Se film, klicka på "Rebecca Brand" under bilden.
- Förbered: Hel kyckling styckas i sina delar med eller utan skinn. Brösten delas på mitten och klubban delas i lår och ben. Eller välj styckdelar enligt eget önskemål.
- Lägg bitarna i en bunke. Tillsätt filmjölk lite salt och andra kryddor enligt eget önskemål. Blanda väl. Plasta in bunken och ställ i kylskåpet några timmar, helst över natt.
- Tillbehör: Förbered och tillaga eventuella tillbehör enligt eget önskemål. Utan tillbehör passar en sötsur sås att dippa i.
- Ta ut bunken och vänd bitarna i mjöl.
- Värm oljan till 150-160°C. Läs mer > Så friterar man. I filmreceptet anges 175°C, men där täcks inte hela kycklingen av olja och vänds en gång. I heltäckande olja ger 175 grader antingen hårdbränd skorpa eller inte genomstekt kyckling.
- Fritera bitarna i 12-15 minuter i heltäckande olja, eller 2x10 minuter i halvtäckande.
- Låt rinna av på galler eller hushållspapper.
Kockens kommentar
Rätten får en tydligt syrlig smak av filmjölken. "Buttermilk" avsåg ursprungligen kärnmjölk, vilket numera benämns "traditional buttermilk". Sägs enbart "buttermilk" avses som regel "cultured buttermilk", vilket är detsamma som filmjölk. Engelsk-amerikansk buttermilk har som regel lösare konsistens än svensk filmjölk. "Shortening" som nämns i filmen är ett engelskt matfett som har fast konsistens i rumstemperatur till exempel smör, men som har kommit att bli nästan synonymt med vegetabiliskt fett som margarin. Läs mer > Om shortening.Panering som äts: Vid tillredning används mer filmjölk och vetemjöl än vad som fastnar på varan och som äts. Här anges konsumtion för att få korrektare portions- och näringsberäkning. Mängd åtgång filmjölk cirka 17% av köttvikten (ben 14%, lår 20%). Mängd vetemjöl 0,02 dl per 100 gram kött. Kyckling utan ben men med skinn och panering väger knappt 170 gram per portion, varav 35% är panering. Energimängden är 400 Kcal/portion, varav panering med fettupptag utgör 38%. Vid fritering sugs en del frityrolja upp, vilket anges med "Fettupptag vid fritering". Läs mer > Om fettupptag.
Alternativ
Fler recept inom Friterad kyckling, fågel
Liknande recept som Buttermilk fried chicken, filmjölksmarinerad friterad kyckling
-
Friterade kycklingdelar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Buttermilk fried chicken, filmjölksmarinerad friterad kyckling
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dakgangjeong, koreansk dubbelfriterad kyckling
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Chicken nuggets
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Coxinha, Brazilian chicken croquettes, kroppkakskroketter med kyckling
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan