Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm

Foto: aufeminin1, crème pâtissière

Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm

Lägg till ingredienser

Antal dl: 10

Strösocker

2.0 

dl

Äggula

5.0 

styck

Vetemjöl

1.2 

dl

Standardmjölk (röd)

4.2 

dl

Vaniljstång

0.5 

styck

el. vanillinsocker

2.0 

tsk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Vaniljpulver

1.5 

msk

Rom

 

 

Apelsinlikör

 

 

Kaffe nybryggt

 

 

Choklad

 

 

Sötmandel mald

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Så vispas ägg >

 

 

Om fromage, bavaroise >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1537 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 5%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 74 gram)

Ingredienser

Visa:

Strösocker 2.0 dl 50%

Äggula 5.0 styck 17%

Vetemjöl 1.2 dl 17%

Standardmjölk (röd) 4.2 dl 17%

Vaniljstång 0.5 styck 0%

el. vanillinsocker 2.0 tsk Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Vaniljpulver 1.5 msk Äts ej

Rom Äts ej

Apelsinlikör Äts ej

Kaffe nybryggt Äts ej

Choklad Äts ej

Sötmandel mald Äts ej

 

Kockskolan:

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Så vispas ägg > Äts ej

Om fromage, bavaroise > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film > klicka på "aufeminin1" under bilden.

  1. Smet: Knäck äggulor i en tjockbottnad kastrull. Vispa samman med socker tillsatt lite i taget. Vispa 2-3 minuter tills smeten bleknar och formar band (läs mer > Så vispas ägg). Tillsätt mjöl och lite mjölk så att smeten blir lite lösare.
  2. Vanilj: Skär vaniljstången längs med i två delar. Skrapa ur kärnan. Tillsätt detta och stång i mjölken. Alternativt använd vannelinsocker eller vaniljpulver i den färdiga smeten.
  3. Koka: Koka upp resten av mjölken med vanilj­stång. Häll den kokande mjölken långsamt ner i äggsmeten under vispning.
  4. Sätt kastrullen på medelhög värme och koka upp långsamt. Rör med vispen och se till att den når hela botten på kastrullen. När såsen börjar koka kan den klumpa sig, men blir snart slät igen under vispning. Fortsätt småkoka 2-3 minuter över måttlig värme så att mjölet blir kokt och smeten tjocknar. Akta så att krämen inte bränns vid.
  5. Ta av kastrullen och tillsätt smaksättare. Om krämen inte skall användas direkt skrapas krämen ner från kanterna. Täck med plast eller lägg på ett par klickar smör för att förhindra skinnbildning.

Kockens kommentar

Vaniljkräm = äggkräm + vanilj. Om man inte använder vaniljstång kan man blanda alla kalla ingredienser utom smaksättare och sedan koka krämen. Äggkräm används i bakverk som tårtor, i eklairer och praliner. Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.

Bavarois: Crème pâtissèrie kan användas i dessertkrämen Bavaroise. Läs mer > Om fromage, bavaroise.

Passar till

Eklairer

Wienerbröd

Chokladpraliner

Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm

Liknande recept som Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm