Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1537 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Strösocker 2.0 dl 50%
Äggula 5.0 styck 17%
Vetemjöl 1.2 dl 17%
Standardmjölk (röd) 4.2 dl 17%
Vaniljstång 0.5 styck 0%
el. vanillinsocker 2.0 tsk Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Vaniljpulver 1.5 msk Äts ej
Rom Äts ej
Apelsinlikör Äts ej
Kaffe nybryggt Äts ej
Choklad Äts ej
Sötmandel mald Äts ej
Kockskolan:
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Om fromage, bavaroise > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film > klicka på "aufeminin1" under bilden.
- Smet: Knäck äggulor i en tjockbottnad kastrull. Vispa samman med socker tillsatt lite i taget. Vispa 2-3 minuter tills smeten bleknar och formar band (läs mer > Så vispas ägg). Tillsätt mjöl och lite mjölk så att smeten blir lite lösare.
- Vanilj: Skär vaniljstången längs med i två delar. Skrapa ur kärnan. Tillsätt detta och stång i mjölken. Alternativt använd vannelinsocker eller vaniljpulver i den färdiga smeten.
- Koka: Koka upp resten av mjölken med vaniljstång. Häll den kokande mjölken långsamt ner i äggsmeten under vispning.
- Sätt kastrullen på medelhög värme och koka upp långsamt. Rör med vispen och se till att den når hela botten på kastrullen. När såsen börjar koka kan den klumpa sig, men blir snart slät igen under vispning. Fortsätt småkoka 2-3 minuter över måttlig värme så att mjölet blir kokt och smeten tjocknar. Akta så att krämen inte bränns vid.
- Ta av kastrullen och tillsätt smaksättare. Om krämen inte skall användas direkt skrapas krämen ner från kanterna. Täck med plast eller lägg på ett par klickar smör för att förhindra skinnbildning.
Kockens kommentar
Vaniljkräm = äggkräm + vanilj. Om man inte använder vaniljstång kan man blanda alla kalla ingredienser utom smaksättare och sedan koka krämen. Äggkräm används i bakverk som tårtor, i eklairer och praliner. Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.Bavarois: Crème pâtissèrie kan användas i dessertkrämen Bavaroise. Läs mer > Om fromage, bavaroise.
Passar till
Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm
Liknande recept som Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm
-
Äkta tjock vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konditorkräm, dansk vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Crema diplomatica, italiensk äggkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äkta vaniljsås, hemlagad Crème Anglaise
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Krämig fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kallrörd vaniljsås
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljkräm med kvarg
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Vaniljkräm
Svårighet: Medel, Receptgivare: