Clafoutis, klassisk fransk fruktpannkaka

Foto: Film: Deli Cuisine, clafoutis

Clafoutis, klassisk fransk fruktpannkaka

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Ägg

3.0 

styck

Mjölk

3.0 

dl

Strösocker

0.8 

dl

Vaniljsocker

1.0 

msk

Salt

1.0 

krm

Vetemjöl

1.2 

dl

 

Fyllning:

 

Bigarråer, sötkörsbär

7.0 

dl

Strösocker

0.6 

dl

 

Alternativ:

 

Surkörsbär, klarbär, moreller

 

 

 

Tillval:

 

Sötmandel hackad

 

 

Nötter

 

 

 

Tillbehör:

 

Florsocker

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om pannkakor >

 

 

Så lagas pannkakor >

 

 

Om körsbär >

 

 

Om Julia Child >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1495 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 3%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 117 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 3.0 styck 13%

Mjölk 3.0 dl 12%

Strösocker 0.8 dl 19%

Vaniljsocker 1.0 msk 3%

Salt 1.0 krm 0%

Vetemjöl 1.2 dl 18%

 

Fyllning:

Bigarråer, sötkörsbär 7.0 dl 17%

Strösocker 0.6 dl 15%

 

Alternativ:

Surkörsbär, klarbär, moreller 0%

 

Tillval:

Sötmandel hackad 0%

Nötter 0%

 

Tillbehör:

Florsocker 1.0 msk 3%

 

Kockskolan:

Om pannkakor > Äts ej

Så lagas pannkakor > Äts ej

Om körsbär > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Deli Cuisine" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.

  1.  Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smet: Blanda ägg, mjölk, socker, vaniljpulver och salt i en bunke. Vispa ner mjöl lite i taget till en slät smet.
  3. Kärna ur bigarråer.
  4. Förgrädda: Smöra en tårtform. Häll i en halv centimeters lager av smeten och ställ in den i ugnen ett par minuter tills smeten stelnat något. Detta för att bären inte skall brännas i botten.
  5. Fyllning: Ta ut formen och lägg på bären. Strö över socker och eventuell mandel/nötter. Häll på resten av smeten och jämna till med baksidan av en sked.
  6. Grädda: Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i cirka 1 timme. Prova med en sticka att smeten stelnat, stickan skall vara ren och torr när den dras ut.
  7. Servera: Serveras tårtan ljummen. Pudra med florsocker innan servering.

Kockens kommentar

Traditionellt är inte körsbären urkärnade vilket gör att fruktsaften inte blöter ner degen. Dessutom tar pajen bitter smak av kärnorna för att de innehåller samma ämnen som bittermandel. Kärnorna skall inte ätas, ej heller för mycket av sådan tårta. Läs mer > Om körsbär.

Clafouitis (clafir = att fylla) är en traditionell efterrätt under körsbärs­säsongen i Limouine, centrala Frankrike. Montmorency-körsbäret är särskilt känt som bär i clafoutis, vilket en morell (surkörsbär) till skillnad från biggarå i receptet som är ett sötkörsbär. Det finns olika receptvarianter av clafoutis.
  • Clafouti ā la liqueur med kirsch eller konjak.
  • Clafouti aux poires (päron).
  • Clafouti aux pruneaux (katrinplommon).
  • Clafouti aux pommes (äpple).
  • Clafouti aux müres/myrtilles (björnbär/blåbär)
  • Clafouti ā la Bourgogne med mandel och bittermandel.
Julia Child  var en amerikansk kvinna, så unik att hon respekterades av den franska mateliten. Då kan man sin sak! Läs mer > Om Julia Child.

2023-04

Fler recept inom Efterrättspannkakor, crepes

Liknande recept som Clafoutis, klassisk fransk fruktpannkaka