Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 187

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1495 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 3%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 3.0 styck 13%
Mjölk 3.0 dl 12%
Strösocker 0.8 dl 19%
Vaniljsocker 1.0 msk 3%
Salt 1.0 krm 0%
Vetemjöl 1.2 dl 18%
Fyllning:
Bigarråer, sötkörsbär 7.0 dl 17%
Strösocker 0.6 dl 15%
Alternativ:
Surkörsbär, klarbär, moreller 0%
Tillval:
Nötter 0%
Tillbehör:
Florsocker 1.0 msk 3%
Kockskolan:
Om pannkakor > Äts ej
Så lagas pannkakor > Äts ej
Om körsbär > Äts ej
Om Julia Child > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Deli Cuisine" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Sätt ugnen på 175°C.
- Smet: Blanda ägg, mjölk, socker, vaniljpulver och salt i en bunke. Vispa ner mjöl lite i taget till en slät smet.
- Kärna ur bigarråer.
- Förgrädda: Smöra en tårtform. Häll i en halv centimeters lager av smeten och ställ in den i ugnen ett par minuter tills smeten stelnat något. Detta för att bären inte skall brännas i botten.
- Fyllning: Ta ut formen och lägg på bären. Strö över socker och eventuell mandel/nötter. Häll på resten av smeten och jämna till med baksidan av en sked.
- Grädda: Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i cirka 1 timme. Prova med en sticka att smeten stelnat, stickan skall vara ren och torr när den dras ut.
- Servera: Serveras tårtan ljummen. Pudra med florsocker innan servering.
Kockens kommentar
Traditionellt är inte körsbären urkärnade vilket gör att fruktsaften inte blöter ner degen. Dessutom tar pajen bitter smak av kärnorna för att de innehåller samma ämnen som bittermandel. Kärnorna skall inte ätas, ej heller för mycket av sådan tårta. Läs mer > Om körsbär.Clafouitis (clafir = att fylla) är en traditionell efterrätt under körsbärssäsongen i Limouine, centrala Frankrike. Montmorency-körsbäret är särskilt känt som bär i clafoutis, vilket en morell (surkörsbär) till skillnad från biggarå i receptet som är ett sötkörsbär. Det finns olika receptvarianter av clafoutis.
- Clafouti ā la liqueur med kirsch eller konjak.
- Clafouti aux poires (päron).
- Clafouti aux pruneaux (katrinplommon).
- Clafouti aux pommes (äpple).
- Clafouti aux müres/myrtilles (björnbär/blåbär)
- Clafouti ā la Bourgogne med mandel och bittermandel.
2023-04
Fler recept inom Efterrättspannkakor, crepes
Liknande recept som Clafoutis, klassisk fransk fruktpannkaka
-
Plättbakelser / pannkakstårta med bär, sylt och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska fraspannkakor
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannkaka med glass och jordgubbar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bananpannkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pancakes med banankola
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes au chocolat, chokladpannkakor fyllda med frukt
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes Suzette, flamberade pannkakor med apelsinlikör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Crępes bretonnes, söt bretansk bovetepannkaka med rom
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes med karamelliserade calvadosäpplen
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan