Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept

Lägg till ingredienser

Satser ā 6 styck 15 cm: 2

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

2.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Strösocker

1.0 

msk

Vetemjöl

2.5 

dl

Smör smält

1.0 

msk

 

Tillvalsalternativ:

 

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Apelsinlikör

3.0 

msk

Rom

3.0 

msk

Cognac

3.0 

msk

Calvados

3.0 

msk

 

Garneringsalternativ:

 

Florsocker

 

 

Chokladsås

 

 

Vispad grädde

 

 

Sylt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas pannkakor >

 

 

Om pannkakor >

 

 

Crepespanna >

 

 

Om Julia Child >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château du Juge

Sött vitt vin
Pris: 75 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 473

GBR (GI) / port: 15

Recept: 945 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 250 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 2.0 styck 13%

Mjölk 2.0 dl 13%

Vatten 1.0 dl 0%

Strösocker 1.0 msk 6%

Vetemjöl 2.5 dl 56%

Smör smält 1.0 msk 10%

 

Tillvalsalternativ:

Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej

Apelsinlikör 3.0 msk Äts ej

Rom 3.0 msk Äts ej

Cognac 3.0 msk Äts ej

Calvados 3.0 msk Äts ej

 

Garneringsalternativ:

Florsocker 0%

Chokladsås 0%

Vispad grädde 0%

Sylt 0%

 

Kockskolan:

Så lagas pannkakor > Äts ej

Om pannkakor > Äts ej

Crepespanna > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Smet: Mjölet skall vara luftigt (siktat). Vispa ägg och tillsätt mjölk, vatten och socker. I fransk smet ingår vanligtvis också vanilj som smaksättare och ofta någon sprit. Vispa ner mjöl, lite i taget till en slät smet. Smält smör i pannan och vispa ner överskottet i smeten. Sen behöver pannan inte fettas in mer vid stekning. Sila smeten om den inte är helt slät. Ställ smeten kallt i 2 timmar eller mer.
  2. Garnering: Förbered garnering enligt egen smak.
  3. Grädda: Vispa om i smeten. Hetta upp pannan på medelhög värme. Ta av från värmen, är pannan för het rinner inte smeten ut ordentligt. Häll en 1/2 dl smet i pannan och luta pannan snabbt åt alla håll så att smeten rinner ut till en tunn rund och jämn kaka. Processen får inte ta mer än ett par sekunder.
  4. Sätt tillbaka pannan på värmen och stek en minut eller lite mer. Lossa kakan med stekspade och rucka på pannan så att kakan lossnar. Lätta lite på pannkakan, när undersidan är ljust gulbrun är det dags att vända.
  5. Vänd crępen med stekspade, eller ta kanten närmast med fingrarna och dra den snabbt upp och vänd ner den. Den skicklige eller djärve vänder kakan i luften genom ett knyck på pannan. Grädda ytterligare i cirka 1/2 minut. Den andra sidan blir sällan brun annat än fläckvis och vänds inåt eller nedåt vid servering. 
  6. Låt pannkakan glida av på en tallrik, eller vänd pannan snabbt över tallriken om den skall rullas eller vikas, så att den fina sidan vänds nedåt (= utåt när den serveras).
  7. Vispa om i smeten (mjölet sjunker). Häll i smet som ovan, sätt pannan på värmen och grädda nästa pannkaka utan extra matfett i pannan.
  8. Servera: Lägg önskad fyllning på crepen. Vik pannkakan två gånger till en trekant. Pudra över florsocker. Servera vispad grädde till om så önskas. Serveras varm gärna med en pappersservett om änden så kan man äta med händerna utan att kladda ner sig.

Kockens kommentar

Detta recept är hämtat från det gastronomiska uppslagsverket Larousse Gastronomique. En variant anges av Julia Child i sin bok Det goda franska köket (läs mer > Om Julia Child) med tre äggulor i stället för två hela ägg, hälften-hälften mjölk och vatten, samt tre gånger mer smör. Vatten i smeten ger tunnar, lättare pannkakor. Crępes med varierande smaksättning är mycket populärt i Frankrike som efterrätt eller snacks. Det finns många cręperier (gatukök) i Frankrike som serverar allehanda varianter enligt kundens smak - au chocolat, fraise, almand med mera. En klassiker är Crępes Suzette. Läs mer > Om pannkakor.

Passar till

Crępes Suzette

Crepes au chokolat

Crepes med alkohol

Fler recept inom Efterrättspannkakor, crepes

Liknande recept som Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept