Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 473

GBR (GI) / port: 15
Recept: 945 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 2.0 styck 13%
Mjölk 2.0 dl 13%
Vatten 1.0 dl 0%
Strösocker 1.0 msk 6%
Vetemjöl 2.5 dl 56%
Smör smält 1.0 msk 10%
Tillvalsalternativ:
Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej
Apelsinlikör 3.0 msk Äts ej
Rom 3.0 msk Äts ej
Cognac 3.0 msk Äts ej
Calvados 3.0 msk Äts ej
Garneringsalternativ:
Florsocker 0%
Chokladsås 0%
Sylt 0%
Kockskolan:
Så lagas pannkakor > Äts ej
Om pannkakor > Äts ej
Crepespanna > Äts ej
Om Julia Child > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Smet: Mjölet skall vara luftigt (siktat). Vispa ägg och tillsätt mjölk, vatten och socker. I fransk smet ingår vanligtvis också vanilj som smaksättare och ofta någon sprit. Vispa ner mjöl, lite i taget till en slät smet. Smält smör i pannan och vispa ner överskottet i smeten. Sen behöver pannan inte fettas in mer vid stekning. Sila smeten om den inte är helt slät. Ställ smeten kallt i 2 timmar eller mer.
- Garnering: Förbered garnering enligt egen smak.
- Grädda: Vispa om i smeten. Hetta upp pannan på medelhög värme. Ta av från värmen, är pannan för het rinner inte smeten ut ordentligt. Häll en 1/2 dl smet i pannan och luta pannan snabbt åt alla håll så att smeten rinner ut till en tunn rund och jämn kaka. Processen får inte ta mer än ett par sekunder.
- Sätt tillbaka pannan på värmen och stek en minut eller lite mer. Lossa kakan med stekspade och rucka på pannan så att kakan lossnar. Lätta lite på pannkakan, när undersidan är ljust gulbrun är det dags att vända.
- Vänd crępen med stekspade, eller ta kanten närmast med fingrarna och dra den snabbt upp och vänd ner den. Den skicklige eller djärve vänder kakan i luften genom ett knyck på pannan. Grädda ytterligare i cirka 1/2 minut. Den andra sidan blir sällan brun annat än fläckvis och vänds inåt eller nedåt vid servering.
- Låt pannkakan glida av på en tallrik, eller vänd pannan snabbt över tallriken om den skall rullas eller vikas, så att den fina sidan vänds nedåt (= utåt när den serveras).
- Vispa om i smeten (mjölet sjunker). Häll i smet som ovan, sätt pannan på värmen och grädda nästa pannkaka utan extra matfett i pannan.
- Servera: Lägg önskad fyllning på crepen. Vik pannkakan två gånger till en trekant. Pudra över florsocker. Servera vispad grädde till om så önskas. Serveras varm gärna med en pappersservett om änden så kan man äta med händerna utan att kladda ner sig.
Kockens kommentar
Detta recept är hämtat från det gastronomiska uppslagsverket Larousse Gastronomique. En variant anges av Julia Child i sin bok Det goda franska köket (läs mer > Om Julia Child) med tre äggulor i stället för två hela ägg, hälften-hälften mjölk och vatten, samt tre gånger mer smör. Vatten i smeten ger tunnar, lättare pannkakor. Crępes med varierande smaksättning är mycket populärt i Frankrike som efterrätt eller snacks. Det finns många cręperier (gatukök) i Frankrike som serverar allehanda varianter enligt kundens smak - au chocolat, fraise, almand med mera. En klassiker är Crępes Suzette. Läs mer > Om pannkakor.
Passar till
Fler recept inom Efterrättspannkakor, crepes
Liknande recept som Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept
-
Plättbakelser / pannkakstårta med bär, sylt och grädde
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska fraspannkakor
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannkaka med glass och jordgubbar
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bananpannkaka
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pancakes med banankola
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes au chocolat, chokladpannkakor fyllda med frukt
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes Suzette, flamberade pannkakor med apelsinlikör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Crępes bretonnes, söt bretansk bovetepannkaka med rom
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes med karamelliserade calvadosäpplen
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan