Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 763

GBR (GI) / port: 90
Recept: 3053 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl Special 800.0 gram 92%
eller 14.0 dl %
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%
Smör mjukt 25.0 gram 6%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Salt 1.5 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.4 dl -0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om bagett > Äts ej
Om vitt matbröd > Äts ej
Kock: Kungsörnen
Tillagning (2 tim )
- Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet. Tillsätt mjöl och salt, men spar ett par deciliter till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt till en jämn och elastisk deg (läs mer > Så knådas rivs deg). Minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Forma: Bearbeta degen för att få bort gaserna. Dela degen i antal bröd. Rulla dem till längder, drygt 30 centimeter långa (lite snyggare än på bilden kanske). Lägg längderna på smord plåt eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
- Förvärm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C).
- Grädda: Pensla längderna med kallt vatten. Skär några tvära snitt med mycket vass kniv. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220°C). Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt bröden svalna på galler. Brödet bör ätas nybakat.
För frasigare skorpa, spraya lite vatten i ugnen samtidigt som brödet sätts in. Öppna ugnsluckan efter 5 minuter.och släpp ut ångan i 5 sekunder. Stäng.
Kockens kommentar
I en bagettedeg ingår egentligen aldrig matfett utan bakas enbart på mjöl, vatten, jäst och salt. Med matfett, som i detta recept, blir brödet mer likt vanligt svenskt formbröd än en frank baguette. Se alternativ via länkar nedan. Läs mer > Om bagett.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Baguette på svenskt enkelt vis
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan