Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 270
 
    
                Kcal / portion: 763
 
    
                GBR (GI) / port: 90
Recept: 3053 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 3%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl Special 800.0 gram 92%
eller 14.0 dl %
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%
Smör mjukt 25.0 gram 6%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Salt 1.5 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.4 dl -0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om bagett > Äts ej
Om vitt matbröd > Äts ej
Kock: Kungsörnen
Tillagning (2 tim )
- Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet. Tillsätt mjöl och salt, men spar ett par deciliter till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt till en jämn och elastisk deg (läs mer > Så knådas rivs deg). Minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Forma: Bearbeta degen för att få bort gaserna. Dela degen i antal bröd. Rulla dem till längder, drygt 30 centimeter långa (lite snyggare än på bilden kanske). Lägg längderna på smord plåt eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
- Förvärm ugnen till 250°C (varmluft 225 °C).
- Grädda: Pensla längderna med kallt vatten. Skär några tvära snitt med mycket vass kniv. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°C (varmluft 220°C). Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt bröden svalna på galler. Brödet bör ätas nybakat.
För frasigare skorpa, spraya lite vatten i ugnen samtidigt som brödet sätts in. Öppna ugnsluckan efter 5 minuter.och släpp ut ångan i 5 sekunder. Stäng.
Kockens kommentar
I en bagettedeg ingår egentligen aldrig matfett utan bakas enbart på mjöl, vatten, jäst och salt. Med matfett, som i detta recept, blir brödet mer likt vanligt svenskt formbröd än en frank baguette. Se alternativ via länkar nedan. Läs mer > Om bagett.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd brukar vara runt 37%. Cirka 0,6 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd. 
Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Baguette på svenskt enkelt vis
- 
                
                    Poolish, tunn fördeg till brödbakTid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Strudelteig, österikisk fin pajdegTid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Formbröd - grundreceptTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smörTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från WienTid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bergis, barkis - vitt festbrödTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Challah, vitt judiskt sabbatsbrödTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ciabatta på enkelt visTid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad degTid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördegSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                              