Pannstekt makrill på olika sätt

Foto: Galwaybay Sea Foods

Pannstekt makrill på olika sätt

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Makrill hel färsk

1000.0 

gram

el. makrillfilé

600.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Grädde

3.0 

dl

Dill finhackad

1.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Om fiskhälsa >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 902

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3607 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 19%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 382 gram)

Ingredienser

Visa:

Makrill hel färsk 1000.0 gram 50%

el. makrillfilé 600.0 gram Äts ej

Smör till stekning 2.0 msk 5%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Grädde 3.0 dl 30%

Dill finhackad 1.0 dl 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 15%

 

Kockskolan:

Om fiskhälsa > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Rensa, skär ut filéer och bena ur fisken. Snitta gärna skinnsidan så att fisken inte böjer sig i pannan. Pudra/vänd köttsidan i vetemjöl. Finhacka dill.
  2. Koka eller stek potatis, alla varianter passar till. Smörstekt vårpotatis är allra bäst.
  3. Stek skinnsidan först i ett par minuter (när potatisen är klar). Vänd och dra bort skinnet. Stek i 1-2 minuter.
  4. Vänd igen. Salta och peppra lätt. Tillsätt grädde och låt steka-koka ihop en kort stund. Tillsätt hackad dill. Smaka av. 
  5. Servera.

Kockens kommentar

En krämig, gräddig sås anses passa väl till den feta fisken och smaksatt med dill eller senap är klassiskt. Klassiskt tillbehör i stället för sås är persiljesmör (aromsmör). Fisken kan också anrättas i gräddig sås. I panna steks vanligen makrillfilé, medan hel fisk oftare ugnslagas. Grillad hel fisk är också vanligt. Filéer kan med fördel dubbelpaneras. Läs mer om makrill > klicka på ingrediensen.

Stekt hel makrill: Salta och peppra och stek eller grilla fisken cirka 3-5 minter per sida beroende på fisken storlek. Fyll gärna fisken med citronklyftor.

Panerad filé: Dubbelpanera filéer och stek dem gyllenbruna (se recept via länk nedan) . Förr penslade man filéerna med smält smör blandat med ägg och vänt i skorpmjöl med hackad dill och persilja. Till detta serverades persiljesmör.

Passar till

Persiljesmör

Dubbelpanerad makrill

Fler recept inom Pannstekt strömming, makrill

Liknande recept som Pannstekt makrill på olika sätt