Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 902

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3607 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 19%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Makrill hel färsk 1000.0 gram 50%
el. makrillfilé 600.0 gram Äts ej
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Sås:
Grädde 3.0 dl 30%
Dill finhackad 1.0 dl 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 15%
Kockskolan:
Om fiskhälsa > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Rensa, skär ut filéer och bena ur fisken. Snitta gärna skinnsidan så att fisken inte böjer sig i pannan. Pudra/vänd köttsidan i vetemjöl. Finhacka dill.
- Koka eller stek potatis, alla varianter passar till. Smörstekt vårpotatis är allra bäst.
- Stek skinnsidan först i ett par minuter (när potatisen är klar). Vänd och dra bort skinnet. Stek i 1-2 minuter.
- Vänd igen. Salta och peppra lätt. Tillsätt grädde och låt steka-koka ihop en kort stund. Tillsätt hackad dill. Smaka av.
- Servera.
Kockens kommentar
En krämig, gräddig sås anses passa väl till den feta fisken och smaksatt med dill eller senap är klassiskt. Klassiskt tillbehör i stället för sås är persiljesmör (aromsmör). Fisken kan också anrättas i gräddig sås. I panna steks vanligen makrillfilé, medan hel fisk oftare ugnslagas. Grillad hel fisk är också vanligt. Filéer kan med fördel dubbelpaneras. Läs mer om makrill > klicka på ingrediensen.Stekt hel makrill: Salta och peppra och stek eller grilla fisken cirka 3-5 minter per sida beroende på fisken storlek. Fyll gärna fisken med citronklyftor.
Panerad filé: Dubbelpanera filéer och stek dem gyllenbruna (se recept via länk nedan) . Förr penslade man filéerna med smält smör blandat med ägg och vänt i skorpmjöl med hackad dill och persilja. Till detta serverades persiljesmör.
Passar till
Fler recept inom Pannstekt strömming, makrill
Liknande recept som Pannstekt makrill på olika sätt
-
Enkelpanerad strömming helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sotare i panna, klassisk husmanskost
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rosanders gräddmarinerade strömming
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsstekt strömming med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senapspanerad stekt strömmingsflundra med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Senapspanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fyllda strömmingsflundror
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan