Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Makrill hel färsk

4.0 

st små

el. makrillfilé

 

 

Smör till stekning

85.0 

gram

Fettupptag vid stekning

50.0 

gram

 

Panering som äts:

 

Vetemjöl till panering

4.0 

msk

Ägg

1.6 

styck

Ströbröd till panering

2.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Grön minisparris

100.0 

gram

Persilja

1.0 

kruka

Smör normalsaltat

80.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så steks fisk >

 

 

Så panerar man >

 

 

Så skiras smör >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 1175

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4701 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 17%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 478 gram)

Ingredienser

Visa:

Makrill hel färsk 4.0 st små 53%

el. makrillfilé 0%

Smör till stekning 85.0 gram Äts ej

Fettupptag vid stekning 50.0 gram 8%

 

Panering som äts:

Vetemjöl till panering 4.0 msk 3%

Ägg 1.6 styck 2%

Ströbröd till panering 2.0 dl 9%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 11%

Grön minisparris 100.0 gram 1%

Persilja 1.0 kruka 0%

Smör normalsaltat 80.0 gram 12%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så steks fisk > Äts ej

Så panerar man > Äts ej

Så skiras smör > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Koka potatis.
  2. Rensa och bena ur fisk. Hacka persilja.
  3. Dubbelpanera: Det går åt större mängd paneringsingredienser vid paneringen än vad som äts. Vispa upp ägg med en gaffel i en soppskål. Häll mjöl i en annan skål och ströbröd på en tallrik. Man kan blanda mjöl eller ströbröd med salt och peppar, men det är lättare att dosera rätt mängd genom att krydda schnitzeln när den steks. Vänd köttet först i vetemjöl, doppa sedan i äggvispet och sist vänd i ströbröd. Låt torka en stund så lossar inte paneringen från schnitzeln under stekningen
  4. Smält smör (skira smöret om så önskas).
  5. Stek: Fräs smör i panna och stek fisken gyllenbrun utan att bränna, 2-3 minuter per sida.
  6. Ta ur fisken och stek sparrisen hastigt runt om.
  7. Lägg upp och servera med smält smör. Garnera med persilja.

Kockens kommentar

Detta är en mycket kalorik måltid, totalt energiinnehåll 1175 Kcal per portion, vilket är dubbelt mot normalt. Det beror på flera samverkande faktorer. Makrill är en fet fisk (320 Kcal/100g) och portionsmängden är hög (195g tillagat mot normalt 140g), vilket ger drygt 600 Kcal/portion. Paneringen bidrar med 260 Kcal och det smälta smöret med 150 Kcal. Grönsaker 150 Kcal.

Näring: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Fisken i receptet med panering och fettupptag väger tillagad 260 gram per portion, varav panering 26%. Energimängd 885 Kcal, varav 29% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Alternativ

Kokt eller stekt spenat

Fler recept inom Pannstekt strömming, makrill

Liknande recept som Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris