Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 1175

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4701 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 17%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Makrill hel färsk 4.0 st små 53%
Smör till stekning 85.0 gram Äts ej
Fettupptag vid stekning 50.0 gram 8%
Panering som äts:
Vetemjöl till panering 4.0 msk 3%
Ägg 1.6 styck 2%
Ströbröd till panering 2.0 dl 9%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 11%
Grön minisparris 100.0 gram 1%
Persilja 1.0 kruka 0%
Smör normalsaltat 80.0 gram 12%
Kockskolan:
Så steks fisk > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Så skiras smör > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Koka potatis.
- Rensa och bena ur fisk. Hacka persilja.
- Dubbelpanera: Det går åt större mängd paneringsingredienser vid paneringen än vad som äts. Vispa upp ägg med en gaffel i en soppskål. Häll mjöl i en annan skål och ströbröd på en tallrik. Man kan blanda mjöl eller ströbröd med salt och peppar, men det är lättare att dosera rätt mängd genom att krydda schnitzeln när den steks. Vänd köttet först i vetemjöl, doppa sedan i äggvispet och sist vänd i ströbröd. Låt torka en stund så lossar inte paneringen från schnitzeln under stekningen
- Smält smör (skira smöret om så önskas).
- Stek: Fräs smör i panna och stek fisken gyllenbrun utan att bränna, 2-3 minuter per sida.
- Ta ur fisken och stek sparrisen hastigt runt om.
- Lägg upp och servera med smält smör. Garnera med persilja.
Kockens kommentar
Detta är en mycket kalorik måltid, totalt energiinnehåll 1175 Kcal per portion, vilket är dubbelt mot normalt. Det beror på flera samverkande faktorer. Makrill är en fet fisk (320 Kcal/100g) och portionsmängden är hög (195g tillagat mot normalt 140g), vilket ger drygt 600 Kcal/portion. Paneringen bidrar med 260 Kcal och det smälta smöret med 150 Kcal. Grönsaker 150 Kcal.Näring: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Fisken i receptet med panering och fettupptag väger tillagad 260 gram per portion, varav panering 26%. Energimängd 885 Kcal, varav 29% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Alternativ
Fler recept inom Pannstekt strömming, makrill
Liknande recept som Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris
-
Enkelpanerad strömming helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sotare i panna, klassisk husmanskost
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rosanders gräddmarinerade strömming
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsstekt strömming med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Senapspanerad stekt strömmingsflundra med gräddfilspotatis
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dill- och kaviarfylld strömming
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Senapspanerad stekt strömming
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fyllda strömmingsflundror
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dubbelpanerad makrill med potatis och sparris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan