Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 107

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1446 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 1%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Västeråsgurka 1.0 kilo 10%
Dillkronor } 5.0 styck Äts ej
Senapsfrön gula 2.0 msk 8%
Saltlag:
Salt 2.0 dl Äts ej
Vatten 2.0 liter Äts ej
Ättikslag:
Ättikssprit 12% 2.0 dl Äts ej
Strösocker 3.0 dl 79%
Vatten 4.0 dl Äts ej
Tillvalsalternativ:
Kanelstång 1.0 styck Äts ej
Kryddnejlika mald 1.0 tsk Äts ej
Chilifrukt färsk 2.0 styck Äts ej
Pepparrot färsk 4.0 cm Äts ej
Ingefära färsk 4.0 cm 2%
Syltlök 1.0 dl Äts ej
Atamon %
Kockskolan:
Om inlagd gurka > Äts ej
Prinsessornas kokbok > Äts ej
Atamon %
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min + 24 tim )
- Förbered: Rengör ordentligt konserveringsburkar eller en stor kruka. Sterilisera i kokande vatten om gurkorna skall sparas länge. Skölj sedan ur med Atamon som motverkar mögel och jäsning (läs mer > Atamon).
- Skölj och borsta gurkorna rena i ljummet vatten.
- Saltlag (ej nödvändigt): Blanda salt med vatten och rör om tills saltet lösts upp. Lägg gurkorna i lagen som skall täcka. Låt stå ett dygn.
- Ta upp gurkorna och stick tre hål i varje gurka på längden med en smal grillsticka, så tränger smakerna in i gurkan. Man kan också skiva gurkan. Skölj av dillkronorna.
- Ättikslag: Koka upp ingredienserna.
- Varva gurkor, dillkronor, senapsfrön och eventuella övriga ingredienser i burkarna. Häll på den varma lagen som måste täcka gurkorna. Förslut kärlet med lock eller dubbel plastfilm.
- Förvaring: Låt gurkorna helst stå och dra i en månad innan konsumtion. Förvara gurkorna mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Rätt hanterat är gurkorna hållbara i många månader. Har mögel utvecklats kastas gurkorna.
Kockens kommentar
Gurkorna kan smaksättas på många sätt. I äldre recept var kanel, nejlikor, svarta vinblad och syltlök vanliga ingredienser. Förr brukade man koka om lagen efter ett par dagar för att döda eventuella bakterier och för att öka smakintensiteten. Man kan också använda lite Anatom som bakteriedödare (läs mer > Anatom). Vill man ha lite mer sting i smaken tillsätter man chili, pepparrot eller ingefära skuret i bitar. Läs mer > Om inlagd gurka.
Alternativ
Fler recept inom Inlagt grönt, chutney
Liknande recept som Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag
-
Heminlagd ättiksgurka
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pressgurka
Tid: 15 min (+ 5 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Mormors inlagda ättiksgurka, västeråsgurka i ättikslag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Inlagd chardonnaygurka med sambal oelek
Tid: 5 min (+ 15 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hemsyltad asiagurka (asiegurka)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Asiagurka, syltgurka på gammalt vis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad syrlig lök
Tid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hemlagad surkål
Tid: 1 tim (+ 450 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerade rödbetor
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan