Hemlagad färsk pasta

Foto: Janine, BirderZen & the kitchn

Hemlagad färsk pasta

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Vetemjöl

2.5 

dl

Durumvetemjöl

2.5 

dl

Olivolja

2.0 

msk

Ägg

3.0 

styck

Salt

1.0 

krm

 

Kockskolan:

 

Pastautrustning >

 

 

Om pasta >

 

 

Om spagetti >

 

 

Om bandspagetti >

 

 

Om rörpasta >

 

 

Om spiralpasta >

 

 

Om snäckpasta >

 

 

Om dekorativ pasta >

 

 

Om pastaplattor >

 

 

Om fylld pasta >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 269

Kcal / portion: 746

GBR (GI) / port: 36

Recept: 1492 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 8%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 277 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 2.5 dl 35%

Durumvetemjöl 2.5 dl 37%

Olivolja 2.0 msk 15%

Ägg 3.0 styck 13%

Salt 1.0 krm 0%

 

Kockskolan:

Pastautrustning > Äts ej

Om pasta > Äts ej

Om spagetti > Äts ej

Om bandspagetti > Äts ej

Om rörpasta > Äts ej

Om spiralpasta > Äts ej

Om snäckpasta > Äts ej

Om dekorativ pasta > Äts ej

Om pastaplattor > Äts ej

Om fylld pasta > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Blanda: Blanda mjöl och salt väl på ett bakbord. Gör en ring av mjölet och tillsätt ägg och olja i mitten. Arbeta med en gaffel eller fingrarna inifrån och utåt i cirklar så att ingredienserna blandas till en smulig deg.  Fortsätt med händerna i 5-10 minuter. Knåda tills degen blir en samman­hängande slät klump. Plasta in och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.
  2. Valsa/kavla: Skär degen i hanterbara klumpar (~4 st). Ta en klump och lägg tillbaka övriga i kylskåpet. Platta ut biten till centimetertjock. Pudra med mjöl och valsa den genom pasta­maskin på bredaste inställning. Forma degen rektangulär och vik den en eller två gånger. Platta till vid behov, pudra om degen är klibbig och kör degen med vecket vinkelrätt mot rullarna. Upprepa proceduren helst ett 10-tal gånger.
  3. Därefter körs degen utan att vikas upprepade gånger på allt mindre valsbredd tills 1,5 mm tjock. Saknas maskin kavlar man på liknande sätt. Nu är degen klar att användas.

Lasagneplattor: Valsad deg skärs i kvadrater (till ravioli) eller i rektanglar (till lasagne). Plattorna kokas några minuter i välsaltat vatten med lite matolja tillsatt, innan de används vidare. Läs mer och se film > Om pastaplattor.

Spagetti: Pastan rullas till "rep" som tänjs ut i omgångar till allt smalare tråd (läs mer och se film > Om spagetti). Bandspagetti är enklare att tillverka, skär valsad deg i lagom stora strimlor.

Formad pasta: Pastan kan formas på allehanda sätt till rörpasta, makaroner, spiral- och snäckpasta, samt annan dekorativ pasta. Hit räknas också räfflad pasta (rigate). Skälet att forma pastan är av estetiska skäl, men framför allt för att den ojämna formen fångar upp sås på ett bättre sätt. Läs mer och se filmer > se respektive pastagrupp.

Kockens kommentar

Hemlagad färsk pasta är något helt annat än den torkade eller halvtorra "färska" som vi köper i butik. Extra stor skillnad blir det om man hemlagar ravioli och tortellini. Det krävs viss vana att avgöra när degen är lagom elastisk. Håller inte degen ihop vid användning har man knådat och valsat för lite och det är bara att börja om. Läs mer > Om pasta. För den som ofta bereder pastadeg finns ett antal redskap och maskiner till hjälp. Läs mer > Pastautrustning. Det finns två slags pastadeg:

Vattenpasta: 0,7 dl vatten per 100 gram vetemjöl (0,4 dl vatten/dl luftigt mjöl). Viktandel vatten 40%. Tillsätt lite salt. Lite matolja är vanlig tillsats. Använd vanligt vetemjöl och/eller durumvetemjöl.

Äggpasta: 1 ägg per 100 gram vetemjöl, helst durumvetemjöl (3 ägg/5 dl luftigt mjöl). Viktandel ägg 35%. Durumvetemjöl innehåller mer protein och lite mindre vatten än vanligt mjöl, vilket ger fastare deg. Tillsätt lite salt. Lite matolja är vanlig tillsats och ibland använder viss mängd äggula eller äggvita.

Fler recept inom Pasta helt enkelt

Liknande recept som Hemlagad färsk pasta