Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 269

Kcal / portion: 746

GBR (GI) / port: 36
Recept: 1492 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 8%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 2.5 dl 35%
Durumvetemjöl 2.5 dl 37%
Olivolja 2.0 msk 15%
Ägg 3.0 styck 13%
Salt 1.0 krm 0%
Kockskolan:
Pastautrustning > Äts ej
Om pasta > Äts ej
Om spagetti > Äts ej
Om bandspagetti > Äts ej
Om rörpasta > Äts ej
Om spiralpasta > Äts ej
Om snäckpasta > Äts ej
Om dekorativ pasta > Äts ej
Om pastaplattor > Äts ej
Om fylld pasta > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Blanda: Blanda mjöl och salt väl på ett bakbord. Gör en ring av mjölet och tillsätt ägg och olja i mitten. Arbeta med en gaffel eller fingrarna inifrån och utåt i cirklar så att ingredienserna blandas till en smulig deg. Fortsätt med händerna i 5-10 minuter. Knåda tills degen blir en sammanhängande slät klump. Plasta in och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.
- Valsa/kavla: Skär degen i hanterbara klumpar (~4 st). Ta en klump och lägg tillbaka övriga i kylskåpet. Platta ut biten till centimetertjock. Pudra med mjöl och valsa den genom pastamaskin på bredaste inställning. Forma degen rektangulär och vik den en eller två gånger. Platta till vid behov, pudra om degen är klibbig och kör degen med vecket vinkelrätt mot rullarna. Upprepa proceduren helst ett 10-tal gånger.
- Därefter körs degen utan att vikas upprepade gånger på allt mindre valsbredd tills 1,5 mm tjock. Saknas maskin kavlar man på liknande sätt. Nu är degen klar att användas.
Lasagneplattor: Valsad deg skärs i kvadrater (till ravioli) eller i rektanglar (till lasagne). Plattorna kokas några minuter i välsaltat vatten med lite matolja tillsatt, innan de används vidare. Läs mer och se film > Om pastaplattor.
Spagetti: Pastan rullas till "rep" som tänjs ut i omgångar till allt smalare tråd (läs mer och se film > Om spagetti). Bandspagetti är enklare att tillverka, skär valsad deg i lagom stora strimlor.
Formad pasta: Pastan kan formas på allehanda sätt till rörpasta, makaroner, spiral- och snäckpasta, samt annan dekorativ pasta. Hit räknas också räfflad pasta (rigate). Skälet att forma pastan är av estetiska skäl, men framför allt för att den ojämna formen fångar upp sås på ett bättre sätt. Läs mer och se filmer > se respektive pastagrupp.
Kockens kommentar
Hemlagad färsk pasta är något helt annat än den torkade eller halvtorra "färska" som vi köper i butik. Extra stor skillnad blir det om man hemlagar ravioli och tortellini. Det krävs viss vana att avgöra när degen är lagom elastisk. Håller inte degen ihop vid användning har man knådat och valsat för lite och det är bara att börja om. Läs mer > Om pasta. För den som ofta bereder pastadeg finns ett antal redskap och maskiner till hjälp. Läs mer > Pastautrustning. Det finns två slags pastadeg:Vattenpasta: 0,7 dl vatten per 100 gram vetemjöl (0,4 dl vatten/dl luftigt mjöl). Viktandel vatten 40%. Tillsätt lite salt. Lite matolja är vanlig tillsats. Använd vanligt vetemjöl och/eller durumvetemjöl.
Äggpasta: 1 ägg per 100 gram vetemjöl, helst durumvetemjöl (3 ägg/5 dl luftigt mjöl). Viktandel ägg 35%. Durumvetemjöl innehåller mer protein och lite mindre vatten än vanligt mjöl, vilket ger fastare deg. Tillsätt lite salt. Lite matolja är vanlig tillsats och ibland använder viss mängd äggula eller äggvita.
Fler recept inom Pasta helt enkelt
Liknande recept som Hemlagad färsk pasta
-
Hemlagad färsk pasta
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Maestosissime fettuccine all Alfredo (fettucini al burro), klassisk smörpasta
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Alfredo Di Lelio
-
Gräddig tagliatelle med gorgonzola
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Linguine con pesto alla Genovese, pestopasta
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bavette med tre sorters pesto
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Cornetti all’Ortolana - nunnans, tillika grönsakshandlarens pasta
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Medelhavspasta med sardeller och kapris
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pasta boscaiola, skogsvaktarens pasta
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Spaghetti alla Norma - siciliansk klassiker
Tid: 20 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Tortellini med smör och salvia
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani