Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2341 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vetemjöl 3.0 dl 27%
Mjölk 1.0 liter 26%
Smör 2.0 msk 8%
Salt 0%
Socker? 0%
Tillbehör:
Mjölk 6.0 dl 15%
Lingonsylt konserverad 3.0 dl 22%
Kockskolan:
Om gröt > Äts ej
Kock: Ekomamma i Stan ¤
Tillagning (30 min )
- Rör ut mjölet i lite kall mjölk.
- Resten av mjölken kokas upp med smör varefter mjölblandningen tillsätts.
- Gröten får småkoka i 15-20 minuter under flitig omrörning.
- Avsmaka med salt och socker.
Kockens kommentar
Förr tillagades slätgröt bland fattigt folk av rågmjöl och vatten. När gröten serverades på Björnsnäs gård i Östergötland år 1900, åt husfolket gröten för sig och drack mjölken till som seden var på den tiden. Till gröten kunde man servera mosade enbär tillsammans med sirap. En annan variant var så kallad getingemos, även kallat höningsmos, vilket var honung blandat med lingon.Fler recept inom Gröt, välling
Liknande recept som Slätgröt
-
Mannagrynsgröt, mannagrynspudding
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Underbara Clara *
-
Soupe panade, fransk brödsoppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havregrynsgröt
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Risgrynsgröt - svensk julgröt, tomtegröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Sjuskinnsgröt
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grahamsgröt, grahamsgrynsgröt
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Flötgröt
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Molinogröt
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Korngrynsgröt
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan