Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Vetemjöl

3.0 

dl

Mjölk

1.0 

liter

Smör

2.0 

msk

Salt

 

 

Socker?

 

 

 

Tillbehör:

 

Mjölk

6.0 

dl

Lingonsylt konserverad

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om gröt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 110

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2341 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 354 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 27%

Mjölk 1.0 liter 26%

Smör 2.0 msk 8%

Salt 0%

Socker? 0%

 

Tillbehör:

Mjölk 6.0 dl 15%

Lingonsylt konserverad 3.0 dl 22%

 

Kockskolan:

Om gröt > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Rör ut mjölet i lite kall mjölk.
  2. Resten av mjölken kokas upp med smör varefter mjölblandningen tillsätts.
  3. Gröten får småkoka i 15-20 minuter under flitig omrörning.
  4. Avsmaka med salt och socker.

Kockens kommentar

Förr tillagades slätgröt bland fattigt folk av rågmjöl och vatten. När gröten serverades på Björnsnäs gård i Östergötland år 1900, åt husfolket gröten för sig och drack mjölken till som seden var på den tiden. Till gröten kunde man servera mosade enbär tillsammans med sirap. En annan variant var så kallad getingemos, även kallat höningsmos, vilket var honung blandat med lingon.

Fler recept inom Gröt, välling

Liknande recept som Slätgröt