Foie Gras Poêlé - stekt gås- eller anklever

Foto: Cellier du Périgord Sarlat

Foie Gras Poêlé - stekt gås- eller anklever

Lägg till ingredienser

Portioner: 10

Gåslever rå

1.0 

styck

el. anklever rå

 

 

Vetemjöl

 

 

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehörsalternativ:

 

Äpple syrligt

 

 

Vindruvor gröna

 

 

Fikon färska

 

 

Sesamfrön

 

 

Baguette, bagett

 

 

Krutonger

 

 

 

Kockskolan:

 

Om Foie Gras >

 

 

Så ansas rå Foie Gras >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 0

Recept: 902 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 20%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 47 gram)

Ingredienser

Visa:

Gåslever rå 1.0 styck 100%

el. anklever rå 0%

Vetemjöl 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehörsalternativ:

Äpple syrligt 0%

Vindruvor gröna 0%

Fikon färska 0%

Sesamfrön 0%

Baguette, bagett 0%

Krutonger 0%

 

Kockskolan:

Om Foie Gras > Äts ej

Så ansas rå Foie Gras > Äts ej

Tillagning

  1. Levern skall vara kall och bör hanteras med handuk för att inte få ett smöraktig yta av handvärmen som gör levern svårhanterad.
  2. Skär levern snett (60° vinkel) i 3 cm tjocka skivor. Kontrollera att inga vener finns kvar.
  3. Skåra skivorna på ovansidan lätt med en vass kniv horisontellt och vertikalt. Salta och peppra.
  4. Tillbehör: Till stekt fettlever passar lätt stekta syrliga äppelskivor utan skal och/eller skalade och stekta kärnfria druvor. Dessa måste tillredas före stekningen av levern. Smaksätt gärna med lite cognac e.d. Annat som passar till är färska fikon och rostade sesamfrön.
  5. Stekning påbörjas strax före den skall serveras. Hetta upp en stekpanna på hög värme i cirka 2 minuter. Sänk värmen till medelhög värme.
  6. Lägg i en eller ett par skivor (inte för många samtidigt) i pannans mitt med den skårade sidan nedåt. Låt steka i 1 till 1,5 minuter. Sänk värmen ytterligare om pannan börjar ryka. Känn efter med stekspade om leverskivan lätt lossar från pannan. Vänd den då. Lyft samtidigt av pannan från värmen.
  7. Luta pannan lätt så att fettet rinner ner i kanten. Ös levern med fettet upprepade gånger under cirka 1,5 minuter. Testa om levern är klar genom ett lätt tryck med tummen mot levern. Den skall då studsa tillbaka.
  8. Servera genast med tillbehör och färsk baguette, samt ett gott rött vin till.

Kockens kommentar

Alternativ tillagningsmetod:
1. Skär i 1 cm tjocka skivor.
2. Mjöla in skivorna.
3. Förslut i plastpåse, lägg i frys. 
4. Ta fram vid behov.
5. Hetta upp fett i stekpanna.
6. Lägg de frysta bitarna direkt i pannan.
7. Stek 3 minuter på var sida tills fin yta.

Fler recept inom Köttförrätter

Liknande recept som Foie Gras Poêlé - stekt gås- eller anklever