Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 0
Recept: 902 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Gåslever rå 1.0 styck 100%
Vetemjöl 0%
Tillbehörsalternativ:
Fikon färska 0%
Sesamfrön 0%
Krutonger 0%
Kockskolan:
Om Foie Gras > Äts ej
Så ansas rå Foie Gras > Äts ej
Kock: Cellier du Périgord
Tillagning
- Levern skall vara kall och bör hanteras med handuk för att inte få ett smöraktig yta av handvärmen som gör levern svårhanterad.
- Skär levern snett (60° vinkel) i 3 cm tjocka skivor. Kontrollera att inga vener finns kvar.
- Skåra skivorna på ovansidan lätt med en vass kniv horisontellt och vertikalt. Salta och peppra.
- Tillbehör: Till stekt fettlever passar lätt stekta syrliga äppelskivor utan skal och/eller skalade och stekta kärnfria druvor. Dessa måste tillredas före stekningen av levern. Smaksätt gärna med lite cognac e.d. Annat som passar till är färska fikon och rostade sesamfrön.
- Stekning påbörjas strax före den skall serveras. Hetta upp en stekpanna på hög värme i cirka 2 minuter. Sänk värmen till medelhög värme.
- Lägg i en eller ett par skivor (inte för många samtidigt) i pannans mitt med den skårade sidan nedåt. Låt steka i 1 till 1,5 minuter. Sänk värmen ytterligare om pannan börjar ryka. Känn efter med stekspade om leverskivan lätt lossar från pannan. Vänd den då. Lyft samtidigt av pannan från värmen.
- Luta pannan lätt så att fettet rinner ner i kanten. Ös levern med fettet upprepade gånger under cirka 1,5 minuter. Testa om levern är klar genom ett lätt tryck med tummen mot levern. Den skall då studsa tillbaka.
- Servera genast med tillbehör och färsk baguette, samt ett gott rött vin till.
Kockens kommentar
Alternativ tillagningsmetod:
1. Skär i 1 cm tjocka skivor.
2. Mjöla in skivorna.
3. Förslut i plastpåse, lägg i frys.
4. Ta fram vid behov.
5. Hetta upp fett i stekpanna.
6. Lägg de frysta bitarna direkt i pannan.
7. Stek 3 minuter på var sida tills fin yta.
Fler recept inom Köttförrätter
Liknande recept som Foie Gras Poêlé - stekt gås- eller anklever
-
Pelle Janzons tigerbiff, Pelle Janssons tigerbiff (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvcarpaccio med fraiche löjrom (förrätt)
Tid: 15 min (+ 8 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sanna, Täby Restaurangskola
-
Gravad oxfilé (förrätt)
Tid: 20 min (+ 120 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fontana
-
Örtgravad älgfilé (förrätt)
Tid: 15 min (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Carpaccio variazione - tre sorters oxfilé (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sesamcarpaccio (förrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med basilika, äpple och russin (förrätt)
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vild carpaccio av älgfilé med senapslingon (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan