Ansjovisfyllda älgrulader med potatispuré, brynt smör och smörslungad brysselkål

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ansjovisfyllda älgrulader med potatispuré, brynt smör och smörslungad brysselkål

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Älgytterlår

600.0 

gram

Ansjovisfilé konserv

8.0 

styck

Dijonsenap Old Style

1.0 

msk

Smör till stekning

2.0 

msk

Tandpetare

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis mjölig sort

600.0 

gram

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Mjölk

3.5 

dl

Brysselkål

200.0 

gram

Smör normalsaltat

 

 

Persilja

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Rött vin

2.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

1.5 

msk

Grädde

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas älgkött >

 

 

Om rulader >

 

 

Platå (traktörpanna) >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 633

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2533 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 536 gram)

Ingredienser

Visa:

Älgytterlår 600.0 gram 24%

Ansjovisfilé konserv 8.0 styck 3%

Dijonsenap Old Style 1.0 msk 1%

Smör till stekning 2.0 msk 8%

Tandpetare Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis mjölig sort 600.0 gram 16%

Smör normalsaltat 50.0 gram 14%

Mjölk 3.5 dl 8%

Brysselkål 200.0 gram 3%

Smör normalsaltat 0%

Persilja 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Rött vin 2.0 dl 6%

Vatten 3.0 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 1%

Grädde 1.0 dl 14%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas älgkött > Äts ej

Om rulader > Äts ej

Platå (traktörpanna) > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Förbered: Skär köttet tvärs fibrerna i tunna skivor. Bulta dem försiktigt på båda sidor till exempel med knuten näve. Skala potatis och lägg i kastrull med vatten. Rensa brysselkål. Hacka persilja.
  2. Rulader: Stryk på tunt med senap på kött­skivorna. Lägg på anjovis. Rulla ihop. Bind om eller stick igenom en tandpetare.
  3. Bräsera: Bryn rulladerna runt om i het panna (platå) med smör. Slå på vin, vatten och fond. Låt koka sakta under lock cirka 45 minuter tills rulladerna lätt släpper från tandpetaren.
  4. Potatis: Koka potatis.
  5. Bryn smör i en panna tills den doftar gott av hasselnötter. Värm mjölk.
  6. Häll av vattnet på potatisen. Pressa eller mosa den. Tillsätt det brynta smöret och mjölken. Rör slätt. Smaka av med salt och peppar.
  7. Brysselkål: Koka upp lättsaltat vatten. Koka kålet i cirka 1 minut. Låt rinna av i såll. Smält smör i kastrullen. Lägg tillbaka kålen. Sväng om den i smöret. Krydda med salt och peppar. Avsluta med persilja.
  8. Sås: Tag upp rulladerna. Slå i grädde. Reducera till ungefär hälften. Skumma gärna upp såsen lite med hjälp av en stavmixer innan du serverar.

Kockens kommentar

Ytterlår är magert kött varför man med fördel kan rulla in några strimlor späck eller stekfläsk. Läs mer > Så lagas älgkött. 

Alternativ

Västerbottenostfyllda älgrulader

Klassiska oxrulader

Fler recept inom Älg

Liknande recept som Ansjovisfyllda älgrulader med potatispuré, brynt smör och smörslungad brysselkål