Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Ansjovisfyllda älgrulader med potatispuré, brynt smör och smörslungad brysselkål
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 118
Kcal / portion: 633
GBR (GI) / port: 4
Recept: 2533 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Älgytterlår 600.0 gram 24%
Ansjovisfilé konserv 8.0 styck 3%
Dijonsenap Old Style 1.0 msk 1%
Smör till stekning 2.0 msk 8%
Tandpetare Äts ej
Tillbehör:
Potatis mjölig sort 600.0 gram 16%
Smör normalsaltat 50.0 gram 14%
Mjölk 3.5 dl 8%
Brysselkål 200.0 gram 3%
Persilja 0%
Sås:
Rött vin 2.0 dl 6%
Vatten 3.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Grädde 1.0 dl 14%
Kockskolan:
Så lagas älgkött > Äts ej
Om rulader > Äts ej
Platå (traktörpanna) > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Förbered: Skär köttet tvärs fibrerna i tunna skivor. Bulta dem försiktigt på båda sidor till exempel med knuten näve. Skala potatis och lägg i kastrull med vatten. Rensa brysselkål. Hacka persilja.
- Rulader: Stryk på tunt med senap på köttskivorna. Lägg på anjovis. Rulla ihop. Bind om eller stick igenom en tandpetare.
- Bräsera: Bryn rulladerna runt om i het panna (platå) med smör. Slå på vin, vatten och fond. Låt koka sakta under lock cirka 45 minuter tills rulladerna lätt släpper från tandpetaren.
- Potatis: Koka potatis.
- Bryn smör i en panna tills den doftar gott av hasselnötter. Värm mjölk.
- Häll av vattnet på potatisen. Pressa eller mosa den. Tillsätt det brynta smöret och mjölken. Rör slätt. Smaka av med salt och peppar.
- Brysselkål: Koka upp lättsaltat vatten. Koka kålet i cirka 1 minut. Låt rinna av i såll. Smält smör i kastrullen. Lägg tillbaka kålen. Sväng om den i smöret. Krydda med salt och peppar. Avsluta med persilja.
- Sås: Tag upp rulladerna. Slå i grädde. Reducera till ungefär hälften. Skumma gärna upp såsen lite med hjälp av en stavmixer innan du serverar.
Kockens kommentar
Ytterlår är magert kött varför man med fördel kan rulla in några strimlor späck eller stekfläsk. Läs mer > Så lagas älgkött.Alternativ
Fler recept inom Älg
Liknande recept som Ansjovisfyllda älgrulader med potatispuré, brynt smör och smörslungad brysselkål
-
Älgstek i ugn grundrecept
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gin- och vinmarinerad älgstek
Tid: 2 tim (+ 96 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgstek med persiljetäcke och hjortron
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Bräserad älgstek på klassiskt vis
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älgbiff med råstekt potatis och enbärssmör
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödvinsbräserad älgkalvbog
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Älggryta med palsternacka och gulbeta
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Älebys älggryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Älggryta med rotsaker
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgrulader med västerbottenost i portersås
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan