Färdiga vita såser

Färdiga vita såser

(Färdiga mjölksåser, gräddsåser, gräddfilsåser, crème fraichesåser)

Vita såser (fr. sauces blanches) baseras på mjölk redd med vetemjöl som fått fräsa i smör. Benämns "vit grundsås" (fr. béchamel). Grädde, crème fraiche och gräddfil kan ingå, vilket ger en fylligare sås. Smaksätts med salt och vitpeppar eller på annat sätt, aldrig med vin. Läs mer > Om vita såser.

Färdiga vita såser var förr ovanligt i butik för att de är så enkla att  tillaga. Numera finns de i riklig omfattning smaksatta på allehanda sätt.

Halvfabrikat av vita såser förekommer torkad i påsform. Blandas med vatten, mjölk eller grädde.


SÅ ANVÄNDS VITA SÅSER

Färdiga vita såser passar generellt till ljust kött som fisk, kalv och tamfågel, samt till ägg- och grönsaksrätter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10
Läs mer

Om vita såser, bechamelsåser

Recept med Färdiga vita såser

Det finns 9 recept med Färdiga vita såser