Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Färdiga bruna såser
(färdiga ljusa såser, mörka såser, buljongsåser)
Bruna såser (fr. sauce brun) omfattar ljusa och mörka såser. I Frankrike anse "sauce velouté" (ljus grundsås) som en variant av sauces blanches (vita såser). Läs mer > Om sås och såser.
- Ljus sås (fr. sauce velouté) baseras på ljus buljong och reds med vetemjöl som fått fräsa i smör. Den är grund till många såser som skall passa till mildare rätter av fisk och kött. Smaksätts ofta med vitt vin. Läs mer > Om ljusa såser.
- Mörk sås (fr. sauce brun) baseras på mörk buljong av nöt- eller viltkött, som reds med mjöl som fått fräsa i smör tills det blivit nötbrunt. Den är grund till många såser som skall passa till kraftfullare rätter främst av nöt- och viltkött. Smaksätts ofta med rött vin eller starkvin. Läs mer > Om mörka såser.
Färdiga bruna såser var förr ovanligt i butik. Numera förekommer de smaksatta på allehanda sätt.
Halvfabrikat av bruna såser förekommer torkad i påsform. Blandas med vatten, mjölk eller grädde.
SÅ ANVÄNDS BRUNA SÅSER
Färdiga ljusa såser passar till mildare rätter av fisk och kött. Mörk sås passar till kraftfullare rätter främst av nöt- och viltkött.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10