Viltsås med mesost

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdiga bruna såser

(färdiga ljusa såser, mörka såser, buljongsåser)

Bruna såser (fr. sauce brun) omfattar ljusa och mörka såser. I Frankrike anse "sauce velouté" (ljus grundsås) som en variant av sauces blanches (vita såser). Läs mer > Om sås och såser.

  • Ljus sås (fr. sauce velouté) baseras på ljus buljong och reds med vetemjöl som fått fräsa i smör. Den är grund till många såser som skall passa till mildare rätter av fisk och kött. Smaksätts ofta med vitt vin. Läs mer > Om ljusa såser.
  • Mörk sås (fr. sauce brun) baseras på mörk buljong av nöt- eller viltkött, som reds med mjöl som fått fräsa i smör tills det blivit nötbrunt. Den är grund till många såser som skall passa till kraftfullare rätter främst av nöt- och viltkött. Smaksätts ofta med rött vin eller starkvin. Läs mer > Om mörka såser.

Färdiga bruna såser var förr ovanligt i butik. Numera förekommer de smaksatta på allehanda sätt.

Halvfabrikat av bruna såser förekommer torkad i påsform. Blandas med vatten, mjölk eller grädde.


SÅ ANVÄNDS BRUNA SÅSER

Färdiga ljusa såser passar till mildare rätter av fisk och kött. Mörk sås passar till kraftfullare rätter främst av nöt- och viltkött.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Om ljusa såser, veloutesåser

Om mörka såser