Enkel focaccia med chorizo och ost

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Enkel focaccia med chorizo och ost

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Vetemjöl

13.0 

dl

Torrjäst blå till matbröd

20.0 

gram

Vatten ljummet

5.0 

dl

Matolja (rapsolja)

2.0 

msk

Salt

2.0 

tsk

 

Garnering:

 

Chorizokorv svensk

250.0 

gram

Riven ost

250.0 

gram

Olivolja

0.5 

dl

Flingsalt

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om foccacia >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 329

Kcal / portion: 1369

GBR (GI) / port: 58

Recept: 5477 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 15%

Kolhydrater: 35%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 416 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 13.0 dl 50%

Torrjäst blå till matbröd 20.0 gram 1%

Vatten ljummet 5.0 dl 0%

Matolja (rapsolja) 2.0 msk 4%

Salt 2.0 tsk 0%

 

Garnering:

Chorizokorv svensk 250.0 gram 21%

Riven ost 250.0 gram 17%

Olivolja 0.5 dl 7%

Flingsalt 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om foccacia > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Småtärna chorizo. Riv ost. 
  2. Deg: Blanda mjöl, jäst, vatten och olja väl i en bunke. Arbeta degen till en smidig och elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg).
  3. Tillsätt salt, chorizo och ost i degen. Täck och låt stå och jäsa i cirka 1 timme.
  4. Förvärm ugnen på 220°C.
  5. Smörj en plåt med lite olja. Tryck ut degen på plåten, cirka 2 centimeter hög. Gör några fördjupningar med hjälp av fingrarna i degen. Ringla över olivolja. Strö över salt. Stick i en termometer.
  6. Grädda: Sätt in i ugnen. Brödet ska nå 98°C. Tag ut och låt svalna på galler.

Kockens kommentar

Focaccia är italienskt vitt matbröd där olivolja ingår i degen. Det finns många varianter. I Frankrike benämns brödet "fougasse", i Spanien "hogaza" och i Portugal kallas det "fogaca". Läs mer > Om focaccia.

Ursprung troligtvis från etruskerna eller antikens Grekland. Brödet ingår i det Liguriska köket där focaccia (med ost) col formaggio är en specialitet. I Frankrike utvecklades en variant av detta bröd benämnt fougasse. Brödet bakas av (durum-)vetemjöl, vatten, jäst och matolja. Degen smaksätts ofta med örter eller oliver, eller toppas med örter, grönsaker, ost, pesto eller dylikt.

Alternativ

Focaccia genovese

Focaccia al rosmarino

Fougasse = fransk focaccia

Enkel focaccia utan fördeg

Glutenfri focaccia på bovete

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Enkel focaccia med chorizo och ost