
Vegetarisk ärtsoppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 513

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2052 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 1%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Gula ärter torkade 6.0 dl 74%
Vatten 1.5 liter 0%
Gul lök 2.5 styck 6%
Grönsaksbuljongtärning 1.0 styck 1%
Rapsolja 1.5 msk 8%
Mejram torkad 2.0 krm 0%
Timjan torkad 2.0 krm 0%
Morot 2.5 styck 5%
Senap svensk 4.0 msk 5%
Skapat av: Nordisk hälsa
Tillagning
- Blötlägg ärterna i kallt vatten minst 6 timmar.
- Skala och hacka lök. Skala och skiva morot.
- Slå bort blötläggningsvattnet. Koka upp ärtorna i nytt vatten. Skumma av. Tillsätt lök, buljong och rapsolja. Koka under lock tills ärterna är mjuka, cirka 1 timme.
- Smaka av med mejram och timjan. Lägg i morot i slutet av kokningen. Späd med mer vatten om soppan känns tjock. Är soppan för tunn, fortsätt koka utan lock. Smaka av och tillsätt eventuellt ytterligare kryddor.
- Servera ärtsoppan med svensk senap och ett gott fullkornsbröd.
Kockens kommentar
Det går bra att använda torkade gröna ärter i stället för gula.Fler recept inom Ärt- bön- och linssoppa
Liknande recept som Vegetarisk ärtsoppa
-
Bönsoppa
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vit bönsoppa med curry
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Cornetti e ceci - kikärtssoppa med makaroner
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Svensk klassisk ärtsoppa, ärtor med fläsk
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Split pea soup, Potage saint Germain, engelsk-fransk ärtsoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Indisk linssoppa (friluftsmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Primus
-
Citronsmakande korv- och linssoppa toppad med basilikakräm
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Vegetarisk irländsk soppa
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grön ärtpuré med pepparrotsfraiche (grön ärtsoppa)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yellow dal tadka, indisk gul linssoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan