Lägg till ingredienser

Antal dl: 10

Rönnbär färska

10.0 

dl

Äpple kokäpplen

200.0 

gram

Vatten

3.0 

dl

Pudersocker

9.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Läs om Werner Vögeli >

 

 

Om gelé >

 

 

Pektinprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 193

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 16

Recept: 2469 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 0%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 128 gram)

Ingredienser

Visa:

Rönnbär färska 10.0 dl 8%

Äpple kokäpplen 200.0 gram 3%

Vatten 3.0 dl 0%

Pudersocker 9.0 dl 89%

 

Kockskolan:

Läs om Werner Vögeli > Äts ej

Om gelé > Äts ej

Pektinprov > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Rengör och rensa bären. Ta bort stjälkar och kärna ur äpplena. Skär äpplena i tunna skivor.
  2. Koka äpple och bär i 10 minuter på medelvärme. Pressa frukten då och då mot kanten, så att saften frigörs.
  3. Passera moset genom finmaskig sil och låt rinna av väl. Mät mängden saft.
  4. Koka upp saften och tillsätt lite pudersocker i taget (9 dl per liter saft). Låt sjuda på låg värme i 10-15 minuter.
  5. Testa: Doppa en tesked i smeten. Om gelén sitter kvar på skeden, så är den klar (läs mer > Pektinprov).
  6. Skumma av. Häll upp i torra rena skålar.
  7. Förvaring: Skall gelén sparas en längre tid hälls varm gelé i väl rengjorda burkar med lock.

Kockens kommentar

Werner: Har man tillgång till frys är det en stor fördel, eftersom man då kan plocka bären när de är mogna. Men då måste man frysa dem innan tillagning. Om man väntar på att den första frosten skall komma, kan bären bli förstörda. Jämför recept > Gelé grundrecept. Läs mer > Om gelé. 

Alternativ

Gelé grundrecept

Vinbärsgelé

Äppelgelé

Pärongelé

Passar till viltkött

Passar till vildfågel

Fler recept inom Gelé, fondgelé, fruktmos ¤

Liknande recept som Rönnbärsgelé