Kumminhalstrad gravad lax med sellericreme och citron (tapas) ¤

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kumminhalstrad gravad lax med sellericreme och citron (tapas) ¤

Lägg till ingredienser

Antal tapas: 20

Laxfilé portionsbit

2.0 

styck

Salt

1.0 

msk

Strösocker

1.0 

msk

Kummin hel

2.0 

tsk

 

Kräm:

 

Rotselleri

200.0 

gram

Creme fraiche

1.0 

dl

Citron juice+fruktkött

0.3 

styck

Rapsolja kallpressad

 

 

Dill

 

 

Salt och peppar

 

 

Pumpernickel mini

20.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

De Saint Gall Brut Rosé

Mousserat torrt rosévin
Pris: 249 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1398 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 10%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 38 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé portionsbit 2.0 styck 36%

Salt 1.0 msk 0%

Strösocker 1.0 msk 4%

Kummin hel 2.0 tsk 1%

 

Kräm:

Rotselleri 200.0 gram 4%

Creme fraiche 1.0 dl 23%

Citron juice+fruktkött 0.3 styck 1%

Rapsolja kallpressad 0%

Dill 0%

Salt och peppar 0%

Pumpernickel mini 20.0 styck 32%

Tillagning (20 min + 12 tim )

  1. Marinera dag 1: Skär bort eventuellt skinn på laxen. Krossa kummin lätt i mortel.
  2. Rosta kummin i torr het stekpanna tills det doftar rostat.
  3. Blanda socker, salt och kummin. Klappa in laxen med kryddorna. Låt stå kallt över natten.
  4. Kräm dag 2: Skala rotselleri och skär ner i mindre bitar, så kokar den snabbare. Koka i lättsalta vatten tills den är mjuk.
  5. Häll av kokvattnet. Ånga av sellerin under en kökshandduk. Riv citronskal. Mixa i matberedare selleri, crème fraiche, skal från citron, salt och peppar till en slät kräm.
  6. Tapas: Hetta upp en stekpanna väl. Stek laxen hastigt runtom. Skiva laxen. Lägg upp på serveringsfat. Droppa lite matolja över.
  7. Lägg en klick kräm på minibröd. Garnera med hackad dill.

Kockens kommentar

Man kan också lägga krämen på laxen, med eller utan bröd under. Crostini kan användas i stället för pumpernickel. Rätten kan serveras som lätt förrätt (lax med kräm utan bröd). 10 tapas motsvarar då en portion = 300 gram.

Fler recept inom Tapas

Liknande recept som Kumminhalstrad gravad lax med sellericreme och citron (tapas) ¤