Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 185

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1398 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Laxfilé portionsbit 2.0 styck 36%
Salt 1.0 msk 0%
Strösocker 1.0 msk 4%
Kummin hel 2.0 tsk 1%
Kräm:
Rotselleri 200.0 gram 4%
Creme fraiche 1.0 dl 23%
Citron juice+fruktkött 0.3 styck 1%
Dill 0%
Pumpernickel mini 20.0 styck 32%
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 12 tim )
- Marinera dag 1: Skär bort eventuellt skinn på laxen. Krossa kummin lätt i mortel.
- Rosta kummin i torr het stekpanna tills det doftar rostat.
- Blanda socker, salt och kummin. Klappa in laxen med kryddorna. Låt stå kallt över natten.
- Kräm dag 2: Skala rotselleri och skär ner i mindre bitar, så kokar den snabbare. Koka i lättsalta vatten tills den är mjuk.
- Häll av kokvattnet. Ånga av sellerin under en kökshandduk. Riv citronskal. Mixa i matberedare selleri, crème fraiche, skal från citron, salt och peppar till en slät kräm.
- Tapas: Hetta upp en stekpanna väl. Stek laxen hastigt runtom. Skiva laxen. Lägg upp på serveringsfat. Droppa lite matolja över.
- Lägg en klick kräm på minibröd. Garnera med hackad dill.
Kockens kommentar
Man kan också lägga krämen på laxen, med eller utan bröd under. Crostini kan användas i stället för pumpernickel. Rätten kan serveras som lätt förrätt (lax med kräm utan bröd). 10 tapas motsvarar då en portion = 300 gram.
Fler recept inom Tapas
Liknande recept som Kumminhalstrad gravad lax med sellericreme och citron (tapas) ¤
-
Jalapeño fritada (tapas)
Tid: 5 min (+ 15 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cabrales -grönmögelost med grillad paprika (tapas)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Almejas a la marinera, vinkokta små musslor utan sås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cogollos - vinägrettsallad (tapas)
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ensalladilla rusa - Rysk legymsallad (tapas)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sardinska cogollos (tapas)
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Champinjoner i vitlöksolja (tapas)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kronärtskockor med fetaost (tapas)
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ansjoviskroppkakor med brynt rödlökssmör (tapas)
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Inlagd fisk med ägg, rädisor och rostad tomat (tapas)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan