Latin: visceralis = inre. Viscera, viscus = kött/inälvor
                 offals = internal organs
                offals = internal organs
              
                 abats, viscčre (entrailles, tripes) = organes internes
                abats, viscčre (entrailles, tripes) = organes internes
              
                 frattaglie = organi interni
                frattaglie = organi interni
              
                 Innereien = innere Organe
                Innereien = innere Organe
              
                 asaduras, entraņas = ķrganos internos
                asaduras, entraņas = ķrganos internos
              
Inälvor (lat. viscera, plural viscus) är de inre organen i människa eller ett djur. Svenska Akademiens Ordbok =  "sammanfattande benämning på flera eller alla inre organ hos människa eller djur, numera i synnerhet om bukhålans organ". Hos fisk vanligen kallat "innanmäte", men innanmäte (inkråm) är generellt ett vidare begrepp. Begreppen inälvor och inkråm används om vartannat. Läs mer > inkråm.
Inom gastronomin är blod, bräss, hjärna, hjärta, lever, lunga, mage, märg, njure, tarmar, testiklar/penis och tunga betraktade som inälvor. Alltså allt utom muskler och ben. Tunga och hjärta är muskler och borde därför egentligen inte klassas som inälv. Läs mer, se respektive inälv.
SÅ ANVÄNDS INÄLVOR
Vad som betraktas som ätbart är kulturellt betingat, men allt kan ätas. Inälvsmat var vanligt förr då man i stort sett tog vara på djurens alla ätliga kroppsdelar. I samband med slakt lagade man lungmos bestående av hjärta, lungor och annat småkött som inte kunde sparas. Samerna tillagade förr hjärnpalt av renhjärna. Av blod lagas blodpudding, blodkorv och blodpalt, av levern korvkaka och leverkorv - allt klassisk husmanskost. Inälvsmat är fortfarande vanligt förekommande i andra länder som Tyskland och Frankrike. Dagens svenskar verkar ha drabbats av kollektiv "inälvsallergi". De går miste om många godsaker. Att man råkar äta blodpudding och leverpastej kanske man inte tänker på. Inälvsmat är som vin, det är inte gott förrän man lärt sig tycka om det. Läs mer > se respektive inälvsvara.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Läs mer
Recept med Om inälvor
Det finns 10 recept med Om inälvor
- 
                
                    Rein d´agneau de Bercy, lammnjure med ljus vitvinssås från BercyTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Clásica riņones al Jerez, klassisk lammnjure i sherrysås från JerezTid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rognons de veau sauce Madčre, flamberad kalvnjure i madeirasåsTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad västerlösakorv, klassisk spickekorvTid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Enligt fotograf ovan 
- 
                
                    Ragnons de veau Bordelaise, bräserad kalvnjure i rödvinssåsTid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpajTid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rognons de porc ā la crčme, njurraguTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad grynkorv och trôtebulla, klassisk västgötakorvTid: 1 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad grillad lammkorvTid: 40 min (+ 24 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad korvstoppad bratwurstTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                