Haggis & pluck

Fotograf/bild: Pipes & Drums of Edmonton Police Service

Om haggis pudding, Saumagen

(neeps and tatties)

Haggis pudding är en klassisk engelsk-skotsk rätt tillagad av inälvor från lamm s.k. "pluck" (= hjärta och lunga, se > Hjärtslag, lunga). Hjärta, lever, lunga kokas en timme, varefter det finmals i kvarn. Blandas så med havregryn, ister, lök och olika kryddor och stoppas sedan traditionellt i en tömd magsäck, numera vanligen stoppad i korvskinn. Därefter kokas "korven" i cirka tre timmar. Resultatet är en kornig anrättning med nötig och lätt salt smak. Haggis är känd från 1400-talets Lancashire i nordvästra England, men anses vara en skotsk nationalrätt efter det att nationalskalden Robert Burns skrev sin Ode to a Haggis år 1787. Motsvarande i Sverige är lungmos eller pölsa (läs mer > Pölsa). Läs mer > Om pudding.

Saumagen (ty. grismage, sau = sugga) är den tyska motsvarigheten till haggis, men ingredienserna är annorlunda och består av rengjord grismage, potatis och allehanda kryddor. Det finns flera varianter. Nöt- och viltkött används ibland och som fyllning kan fisk förekomma liksom kastanjer i stället för potatis på hösten. Paket sjudes på svag värme så att magen inte spricker och serveras vanligen med surkål och potatismos. Om den sparas till senare användning brukar den skivas i tjocka skivor och stekas i panna. Förr en vanlig rätt i samband med höstslakten. Tysklands kansler 1982-1998 Helmut Kohl älskad Saumagen och bjöd rätten ofta till andra statsöverhuvuden på besök. Utmärkelse för bästa Saumagen koras varje år i Schifferstadt i Rhenområdet. Jämför > Grynkorvar.


SÅ ANVÄNDS HAGGIS


Kokt haggis serveras med "neeps and tatties", det vill säga med mos av kålrot och potatis.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Pölsa, lungmos

Hjärtslag, lunga

Om pudding

Grynkorvar

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj