
Matjestarte (förrätt el. buffé)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 300

Kcal / portion: 267

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2136 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 25%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kavring 100.0 gram 13%
Smör normalsaltat 75.0 gram 26%
Grädde 1.0 dl 17%
Kesella naturell 2.0 dl 14%
Creme fraiche 1.0 dl 15%
Gelatinblad 1.5 styck 0%
Matjessill 100.0 gram 15%
Citronskal 0.5 styck 0%
Gräslök 1.0 knippe 0%
Form 12X12x4 cm > 1.0 styck %
Kockskolan:
Om inkokning, aladåb > Äts ej
Om gelé > Äts ej
Kock: Fredrik Eriksson *
Uppdragsgivare: Altia
Tillagning (30 min + 8 tim )
- Mixa kavring finfördelat i en matberedare.
- Smält smör och blanda med kavring. Lägg ut massan i en form med hög kant. Ställ in formen i kylskåp i cirka 1 timme för att bli stelt.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Riv gult citronskal (ej det vita).
- Värm grädde, kesella och crème fraiche. Lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.
- Tärna matjessill och finhacka gräslök.
Blanda ner detta i mejeriprodukterna.
Smaksätt med salt, peppar och citronskal. Häll detta i kavringformen.
Låt stå kallt över natt. - Ta och skär upp portionsbitar 6x3 cm.
Garnera med lökringar och dillvippor.
Kockens kommentar
Fredrik Eriksson: Det är viktigt att välja en bra matjessill, förslagsvis från Norröna i Nordnorge. Detta är en slags inkokning i gelé, en aladåb om man så vill.
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Matjestarte (förrätt el. buffé)
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd sill
Tid: 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjeröra i glas
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk gubbröra ¤
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil & gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fräsch yoghurtsill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tångsill
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestosill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Basilikasill
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddpepparsill med gräddfilsprimörer och citronvinaigrette
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *