Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 2
Recept: 912 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 6%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Ägg 5.0 styck 34%
Äggula 2.0 styck 11%
Rödlök 0.5 st liten 3%
Ansjovisfilé konserv 6.0 styck 7%
Gräslök finhackad 2.0 msk 0%
Dill finhackad 2.0 msk 0%
Vitpeppar 1.0 krm 0%
Tillval:
Potatis kokt 2.0 styck 15%
Tillbehör:
Hårt bröd 4.0 skivor 23%
Kockskolan:
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (12 min )
- Hårdkoka 6 ägg.
- Finhacka äggen och blanda med de råa äggulorna. Finhacka också ansjovisfiléerna, gräslök, dill och persilja.
- Blanda ingredienser, spar lite persilja till garnering.
Kockens kommentar
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Klassisk gubbröra ¤
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd sill
Tid: 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjeröra i glas
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk gubbröra ¤
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil & gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fräsch yoghurtsill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tångsill
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pestosill
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Basilikasill
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddpepparsill med gräddfilsprimörer och citronvinaigrette
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
Det finns många varianter på gubbröra, var och en har sin egen specialare. Standard är hårdkokt hackat ägg, rödlök, gräslök, dill och ansjovis. Det senare är ett måste. Crème fraiche är numera vanlig ingrediens. Förr hade man också gammal kokt potatis som ingrediens. Därutöver kan andra ingredienser ingå som majonnäs, tubkaviar, kapris, sardiner, olika slags lök, senap och andra smaksättare.
Klassisk gubbröra (skröna?): Gubbarna kom hem hem från krogen på småtimmarna och hungern slog till. Vid titt i kylskåpet fanns det bara några kalla potatisar, ett par kokta ägg sedan frukosten, en burk ansjovis och några lökar, lite gräslök. Äggen skalades och skars i lagom stora bitar tillsammans med den kalla potatisen, löken, ansjovisen. Gräslöken hackades och allt blandades med lite av ansjovisspadet.
Tore Wretman 1967: Man kokar 4-5 ägg hårda och blandar dem med ett par råa äggulor, ett par matskedar kaviar - inte den rökta utan den gamla salta sorten. 4-5 ansjovisfiléer hackas också i och lika delar finklippt dill, persilja och gräslök. Röran serveras kall.