Klassisk gubbröra ¤

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk gubbröra ¤

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

5.0 

styck

Äggula

2.0 

styck

Rödlök

0.5 

st liten

Ansjovisfilé konserv

6.0 

styck

Gräslök finhackad

2.0 

msk

Dill finhackad

2.0 

msk

Vitpeppar

1.0 

krm

 

Tillval:

 

Potatis kokt

2.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Hårt bröd

4.0 

skivor

 

Kockskolan:

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Gammal Norrlands

Kryddat brännvin
Pris: 195 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 2

Recept: 912 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 6%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 156 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 5.0 styck 34%

Äggula 2.0 styck 11%

Rödlök 0.5 st liten 3%

Ansjovisfilé konserv 6.0 styck 7%

Gräslök finhackad 2.0 msk 0%

Dill finhackad 2.0 msk 0%

Vitpeppar 1.0 krm 0%

 

Tillval:

Potatis kokt 2.0 styck 15%

 

Tillbehör:

Hårt bröd 4.0 skivor 23%

 

Kockskolan:

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Tillagning (12 min )

  1. Hårdkoka 6 ägg.
  2. Finhacka äggen och blanda med de råa äggulorna. Finhacka också ansjovisfiléerna, gräslök, dill och persilja.
  3. Blanda ingredienser, spar lite persilja till garnering.

Kockens kommentar

Det finns många varianter på gubbröra, var och en har sin egen specialare. Standard är hårdkokt hackat ägg, rödlök, gräslök, dill och ansjovis. Det senare är ett måste. Crème fraiche är numera vanlig ingrediens. Förr hade man också gammal kokt potatis som ingrediens. Därutöver kan andra ingredienser ingå som majonnäs, tubkaviar, kapris, sardiner, olika slags lök, senap och andra smaksättare.

Klassisk gubbröra (skröna?): Gubbarna kom hem hem från krogen på småtimmarna och hungern slog till. Vid titt i kylskåpet fanns det bara några kalla potatisar, ett par kokta ägg sedan frukosten, en burk ansjovis och några lökar, lite gräslök. Äggen skalades och skars i lagom stora bitar tillsammans med den kalla potatisen, löken, ansjovisen. Gräslöken hackades och allt blandades med lite av ansjovisspadet.

Tore Wretman 1967: Man kokar 4-5 ägg hårda och blandar dem med ett par råa äggulor, ett par matskedar kaviar - inte den rökta utan den gamla salta sorten. 4-5 ansjovisfiléer hackas också i och lika delar finklippt dill, persilja och gräslök. Röran serveras kall.

Fler recept inom Sillrätter

Liknande recept som Klassisk gubbröra ¤