Grillad lammstek på bästa sätt

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grillad lammstek på bästa sätt

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Lammstek benfri

1.0 

styck

Matolja till stekning

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Allesverloren Tinta Barocca

Kryddigt rött vin
Pris: 120 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 254

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2031 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 24%

Fett: 5%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 173 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammstek benfri 1.0 styck 88%

Matolja till stekning 2.0 msk 12%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (15 min + 6 tim )

  1. Sätt ugnen på 100-125ºC.
  2. Steken skall vara nätad eller uppbunden. Salta och peppra köttet.
  3. Bryn: Hetta upp matfett i stekpanna och bryn köttet runt om till fin yta.
  4. Ugnslaga: Sätt in i ugnen tills innertemperatur cirka 63ºC. Tillagningstid 3-5 timmar.
  5. Ta ut köttet och låt det vila i minst 1 timme i rumstemperatur utan folie.
  6. Sätt på grillen och förbered tillbehör.
  7. Grilla: Skär köttet i tjocka portionsskivor. Pensla köttet med olja. Krydda vid behov. Grilla köttet på hög värme till fin stekyta.

Kockens kommentar

Bästa grillresultat får man om man förlagar köttet i ugn i god tid innan grillning skall ske och helst i låg värme. Ju lägre ugnstemperatur desto jämnare genomstekt blir köttet, men det tar längre tid. Dessutom slipper man stress och tidproblem i samband med måltiden. Ugnslaga gärna köttet på förmiddagen för senare grillning på kvällen. Jämför recept > Oxfilén till större sällskap.

 Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Alternativ

Dijonsås

Fler recept inom Grillat lamm

Liknande recept som Grillad lammstek på bästa sätt