Grillad hel lammbogsrulle

Foto: Björn Lindberg, Borssén

Grillad hel lammbogsrulle

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Lammbogsrulle

1.0 

styck

Vitlök torkad

5.0 

klyftor

Myntablad

2.0 

dl

Persilja grovhackad

2.0 

dl

Olivolja

0.5 

dl

Salt och svartpeppar

 

 

Bindgarn

 

 

Ugnsfolie

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammbog >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 340

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2037 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 11%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 165 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbogsrulle 1.0 styck 79%

Vitlök torkad 5.0 klyftor 2%

Myntablad 2.0 dl 0%

Persilja grovhackad 2.0 dl 0%

Olivolja 0.5 dl 18%

Salt och svartpeppar 0%

Bindgarn Äts ej

Ugnsfolie Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas lammbog > Äts ej

Tillagning

  1. Lammbogrulle är urbenad hel lammframdel. Kan beställas hos köttspecialist med eller utan benskaft. Utskärning, se kommentar nedan.
  2. Krydda lammbogen ut- och invändigt med salt och svartpeppar.
  3. Mixa vitlök, mynta och persilja med olja till en slät puré. Smeta ut purén på köttsidan.
  4. Bind ihop bogen. Börja med den tjockare bogbiten och rulla ihop så runt som möjligt. Slå snöret runt ena handen och gör en ögla. Trä öglan runt köttet och dra åt. Upprepa utmed hela bogen och avsluta med att knyta ihop ändarna. Bogen kan alternativt bindas med flera korta snören som knyts ihop var för sig.
  5. Grillen: Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket, Stäm av värmen, cirka 160 grader är bra starttemperatur, strålningsvärmen ska vara medelstark till svag. Fördela de glödande briketterna i två högar och i varsin del av grillen.
  6. Grilla: Placera lammbogen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Tillaga köttet i cirka 130 grader minst 3 timmar. Tillsätt mer glödande briketter var 45:e minut så att glöden hålls stabil.
  7. Efter 3 timmar slås hela bogen in i kraftig aluminiumfolie så att den blir ett lufttätt paket. Fortsätt att grilla bogen med indirekt glödvärme och under lock i 45 minuter eller tills bogen känns mjuk vid beröring.
  8. Servering: Skiva upp lammbogen i fina skivor.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från Borsséns bok Grilla som proffsen. Klicka på Borssén under bilden.

Så urbenas lammframsida: Skär loss bogbladsbenet. Följ hela tiden benets form med kniven. Putsa sedan bort synligt fett runt om bogen. Skär med kniven utmed övre läggbenet ända ner till leden. Bryt eller skär loss det övre läggbenet. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Grillat lamm

Liknande recept som Grillad hel lammbogsrulle