Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 254

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2031 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 5%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lammstek benfri 1.0 styck 88%
Matolja till stekning 2.0 msk 12%
Kockskolan:
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 6 tim )
- Sätt ugnen på 100-125ºC.
- Steken skall vara nätad eller uppbunden. Salta och peppra köttet.
- Bryn: Hetta upp matfett i stekpanna och bryn köttet runt om till fin yta.
- Ugnslaga: Sätt in i ugnen tills innertemperatur cirka 63ºC. Tillagningstid 3-5 timmar.
- Ta ut köttet och låt det vila i minst 1 timme i rumstemperatur utan folie.
- Sätt på grillen och förbered tillbehör.
- Grilla: Skär köttet i tjocka portionsskivor. Pensla köttet med olja. Krydda vid behov. Grilla köttet på hög värme till fin stekyta.
Kockens kommentar
Bästa grillresultat får man om man förlagar köttet i ugn i god tid innan grillning skall ske och helst i låg värme. Ju lägre ugnstemperatur desto jämnare genomstekt blir köttet, men det tar längre tid. Dessutom slipper man stress och tidproblem i samband med måltiden. Ugnslaga gärna köttet på förmiddagen för senare grillning på kvällen. Jämför recept > Oxfilén till större sällskap.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Grillat lamm
Liknande recept som Grillad lammstek på bästa sätt
-
Grillad lammentrecote med rödbetor och getost
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillad lammrygg med sallad på sötpotatis smaksatt med apelsin }
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Grillat lammspett
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Koreanska BBQ lammracks
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad hel lammbogsrulle
Svårighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen
-
Grillad lammstek på bästa sätt
Tid: 15 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lammracks hel bit
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad marinerad lammstek på två sätt
Tid: 15 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan