Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 157

Kcal / portion: 212

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2115 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 23%
Fett: 5%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Skinka rimmad benfri 1.5 kilo 77%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Kryddpeppar hel 12.0 styck Äts ej
Griljering:
Äggula 1.0 styck 2%
Senap svensk 1.5 dl 13%
Sirap 0.5 msk 2%
Potatismjöl 3.0 tsk 2%
Ströbröd 3.0 msk 5%
Kryddnejlika 0%
Kockskolan:
Om griljering > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (3 tim )
- Kött: skinka med eller utan svål kan användas. Hemrimmad skinka blötläggs i ett dygn. Köpt rimmad skinka tas ur plastförpackning och spolas i kallt vatten. Låt nätet sitta kvar.
- Skumma: Lägg skinkan i gryta och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av (läs mer > Så skummar man). Stick in en termometer.
- Smaksättning: Skala och skär löken i bitar. Tillsätt detta, lagerblad och pepparkorn i grytan.
- Koka: Låt sjuda på svag värme under lock till kärntemperatur 67°C (63-75°C). Tillagningstid för kylskåpskall skinka cirka 1 timme per kilo, för rumstempererad ~40 minuter per timme..
- Tag upp skinkan ur spadet och låt den svalna. Ta bort nätet. Skär bort svålen om sådan finns, men behåll ett lager späck runt köttet. Spar skinkspadet till dopp i grytan (se recept via länk nedan).
- Griljera: Sätt ugnen på 225-250°C.
- Skär bort svålen, men behåll fettet. Lägg skinkan i en långpanna. Klappa fettytan med en handduk eller hushållspapper så fäster griljeringen bättre.
- Rör ihop äggula, sirap, senap och potatismjöl. Låt den stå en stund för att tjockna. Stryk smeten på skinkan och strö över ströbröd.
- Sätt in i ugn tills gyllenbrun färg (10-15 minuter).
- Skär ett rutmönster, dekorera med kryddnejlikor.
Kockens kommentar
Skinka brukar användas flera dagar i rad, till exempel i juletid. Får den då stå framme lång tid försämras hållbarheten. Det kan då vara bättre att köpa två mindre skinkor.
Färdig julskinka: Skinka säljs färdigkokt till jul vilket underlättar i julruschen. Enligt Testfakta 2009 varierar de olika märkena ganska stort med avseende på pris, vattenhalt och salt. Vattenhalt varierade mellan 57 och 71%! Alla hade höga salthalter (1,8-3,3%) vilket inte är bra, i synnerhet som många andra julrätter är salta. Genererellt äter vi för mycket salt och då i synnerhet till jul. Prisskillanden är också stor, även hänsynstaget till olika vattenmängd, dyraste skinkan mer än dubbelt så dyr mot den billigaste. Bäst är dock att koka sin egen skinka, då får man också skinkspad till Dopp i grytan. Att koka skinka är något av det enklaste man kan göra och gott luktar det.
Alternativ
Fler recept inom Skinkstek, julskinka
Liknande recept som Griljerad kokt skinka (julskinka)
-
Hemrimmad skinka
Tid: 20 min (+ 360 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Svenskt Kött
-
Ugnslagad skinka
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstek skinka på danskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Långbakad skinka med knaprig svål
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt färsk eller rimmad skinka
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sous videkokt skinkstek på enkelt sätt
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad skinkstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Jambon de Persil - skinkaladåb
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan