Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 280

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1122 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 5%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 400.0 gram 24%
Jordärtskocka 200.0 gram 10%
Smör till stekning 25.0 gram 16%
Karljohansvamp 500.0 gram 16%
Babyspenat 100.0 gram 2%
Vispgrädde 1.0 dl 32%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt ugnen på 200ºC.
Skala och riv potatis och jordärtskockor.
Lägg över i en bunke med vatten.
Rensa svampen. Skär i mindre bitar. - Hetta upp smör i stekpanna.
Häll det rårivna i ett såll. Tryck till med handen så att vattnet pressas ut. - Lägg handfullstora klickar rårivet i pannan.
Platta till högarna lätt med stekspade.
Stek någon minut på var sida. Salta lätt.
Lägg över i smord ugnssäker form.
Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter. - Stek svampen i torr halvhet panna tills all vätska försvunnit. Tillsätt sedan matfett.
Salta och peppra. Vänd ner spenaten och tillsätt grädden. Låt småkoka några minuter till lagom konsistens.
Kockens kommentar
I stället för ugn kan potatisplättarna stekas i pannan. Platta i så fall ut dem lite mer och stek dem till gyllenbrun färg på båda sidorna.
Fler recept inom Rätter med svamp
Liknande recept som Potatis- och jordärtskocksrösti med spenatstuvad karljohansvamp
-
Stekt abborre helt enkelt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Tid: 2 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad lammfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Älgcarpaccio med kantareller (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Färsfylld potabellasvamp
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Kantarellrisotto med lufttorkad skinka
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Vegetariskt grillspett med chévredip
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingleversauté ¤
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästost
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pilgrimsrosett (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan