Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 36

Kcal / portion: 322

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1289 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Nässlor förvällda 2.0 liter 43%
Smör normalsaltat 2.0 msk 15%
Havremust 4.5 msk 9%
el. vetemjöl 0%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Grönsaksfond konc. 3.0 msk 10%
Tillbehör:
Vispgrädde 0%
eller %
Ägg 4.0 styck 19%
Ger 2 tallrikar/portion
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Skölj nässlorna ordentligt. Låt rinna av.
Ta bort grova stjälkar. - Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i 10 minuter. Häll över i durkslag och spola av med kallt vatten. Grovhacka.
- Smält smör i en stekkastrull.
Rör ner havremust eller mjöl till en jämn smet. Tillsätt vatten+fond och nässlor.
Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar. - Hårdkoka ägg om sådana önskas.
- Häll upp i varma tallrikar. Ringla i lite vispgrädde eller lägg ner ägghalvor.
Kockens kommentar
Nässelsoppa på späda skott är en delikat klassisk vårsoppa, traditionellt redd på havremust och serverad med ägghalvor.
Förr gav man hönsen nässlor, som är rika på järn, för att värpa mer. Av nässlor vävde man förr även en fin duk, s.k. nättelduk.
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Nässelsoppa
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan