Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 188

GBR (GI) / port: 1
Recept: 752 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 6%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Blomkål helt huvud 1.0 huvud 26%
Salt 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Bacon 8.0 skivor 66%
Smör normalsaltat 20.0 gram 19%
Tillval:
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Blomkål: Koka upp lättsaltat vatten på medelvärme och lägg i blomkålen. Koka den hel (10-12 min) eller i buketter (3-5 min) tills den är al dente. Ta ur blomkålen.
- Bacon: Knaperstek bacon i stekpanna på medelhög värme. Låt rinna av på hushållspapper. Smält lite extra smör i baconfettet. Häll fettet över blomkålen.
- Tillval: Lägg ner sparris i kastrullen och koka den i någon minut.
Kockens kommentar
Blomkål innehåller rikligt med C-vitamin om den kokas lätt (al dente).
Tips! Överkokt blomkål smakar sämre och luktar illa. Koka med ett lagerblad, så minskar kållukten.
Passar till
Fler recept inom Vårprimörer
Liknande recept som Lättkokt blomkål med bacon
-
Potatis och primörsallad
Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Kokt primörpotatis
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Färsk vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlindad sparriscarpaccio (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Kokta svartrötter
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsk potatissallad med jordgubbar
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin
Tid: 12 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fläskfilé Oscar
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan