Rosmarinbräserad hel lammbog med lägg

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosmarinbräserad hel lammbog med lägg

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Lammbog stor+lägg

1.0 

styck

Rosmarin torkad

 

 

Salt och peppar

 

 

Smör till stekning

2.0 

msk

Morot

1.0 

styck

Stjälkselleri

1.0 

stjälk

Gul lök

0.5 

styck

Portvin

2.0 

dl

Vatten

5.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Brysselkål

200.0 

gram

Mango

1.0 

styck

Rödlök

1.0 

styck

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Olivolja

1.5 

msk

Potatis

0.8 

kilo

 

Sås:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Steksky

0.5 

dl

Mintgelé

1.0 

msk

Matlagningsmjöl

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas lammbog >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Baron de Ley Reserva

Kryddigt rött vin
Pris: 105 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 756

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4536 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 6%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 594 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammbog stor+lägg 1.0 styck 48%

Rosmarin torkad 0%

Salt och peppar 0%

Smör till stekning 2.0 msk 4%

Morot 1.0 styck 1%

Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%

Gul lök 0.5 styck 1%

Portvin 2.0 dl 7%

Vatten 5.0 dl 0%

 

Tillbehör:

Brysselkål 200.0 gram 1%

Mango 1.0 styck 4%

Rödlök 1.0 styck 1%

Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%

Olivolja 1.5 msk 4%

Potatis 0.8 kilo 12%

 

Sås:

Vispgrädde 2.0 dl 16%

Steksky 0.5 dl 1%

Mintgelé 1.0 msk 1%

Matlagningsmjöl 0%

 

Kockskolan:

Så lagas lammbog > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Tillagning (4 tim )

  1. Sätt ugnen på 130°C.
  2. Klappa in rikligt med salt, peppar och rosmarin på köttet. Skär morot, selleri och lök i mindre bitar.
  3. Bryn: Hetta upp matfett i het stekgryta eller panna och bryn köttet väl runt om. Lägg åt sidan. Stick in en termometer i köttet tjockaste del.
  4. Lättstek grönsakerna ett par minuter.
  5. Bräsera: Lägg tillbaka steken i grytan Tillsätt vatten och portvin. Lägg på locket och sätt in grytan i ugn till kärn­temperatur 65°C, cirka 1 timme per kilo. Vänd steken efter halva tiden. Kontrollera att det inte kokat tort. Alternativ, se kommentar.
  6. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden. Ansa brysselkål och koka den i 10 minuter. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och salt.
  7. Ta ut köttet och låt det vila.
  8. Sås: Sila av stekskyn. Värm upp grädde i kastrull och smaksätt med steksky och gelé. Tillsätt lite matlagningsmjöl för tjockare sås. Låt småkoka några minuter.

Kockens kommentar

Lammbog är lammets axelparti och överarm. Lamm­bringa är bröstpartiet med revben. Dock brukar även hel framdel, karré, bog och tjockbringa kallas "bog", vilket av Kockskolan benämns "lammbog stor". Urbenad sådan kan bindas ihop till en stek kallad bogrulle. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Steka i folie: Har man inte en tillräckligt stor gryta kan man bräsera i folie. Lägg dubbla ark aluminiumfolie på en ugnsplåt. Vik upp kanterna runt om. Bryn först i panna och lägg sedan över på folien. Tillsätt portvin och vatten. Vik ihop folien om steken. Sätt in i ugnen.

Bräsera på spisplattan: Man kan också bräsera som vanligt på spisen.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.

Fler recept inom Lammstek i ugn

Liknande recept som Rosmarinbräserad hel lammbog med lägg