Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 756

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4536 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammbog stor+lägg 1.0 styck 48%
Smör till stekning 2.0 msk 4%
Morot 1.0 styck 1%
Stjälkselleri 1.0 stjälk 0%
Gul lök 0.5 styck 1%
Portvin 2.0 dl 7%
Vatten 5.0 dl 0%
Tillbehör:
Brysselkål 200.0 gram 1%
Mango 1.0 styck 4%
Rödlök 1.0 styck 1%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Olivolja 1.5 msk 4%
Potatis 0.8 kilo 12%
Sås:
Vispgrädde 2.0 dl 16%
Steksky 0.5 dl 1%
Mintgelé 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Så lagas lammbog > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på 130°C.
- Klappa in rikligt med salt, peppar och rosmarin på köttet. Skär morot, selleri och lök i mindre bitar.
- Bryn: Hetta upp matfett i het stekgryta eller panna och bryn köttet väl runt om. Lägg åt sidan. Stick in en termometer i köttet tjockaste del.
- Lättstek grönsakerna ett par minuter.
- Bräsera: Lägg tillbaka steken i grytan Tillsätt vatten och portvin. Lägg på locket och sätt in grytan i ugn till kärntemperatur 65°C, cirka 1 timme per kilo. Vänd steken efter halva tiden. Kontrollera att det inte kokat tort. Alternativ, se kommentar.
- Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden. Ansa brysselkål och koka den i 10 minuter. Skär ner mango i mindre bitar. Skala och finhacka rödlök. Blanda mango och lök med brysselkål i en bunke. Tillsätt olivolja, citronjuice och salt.
- Ta ut köttet och låt det vila.
- Sås: Sila av stekskyn. Värm upp grädde i kastrull och smaksätt med steksky och gelé. Tillsätt lite matlagningsmjöl för tjockare sås. Låt småkoka några minuter.
Kockens kommentar
Lammbog är lammets axelparti och överarm. Lammbringa är bröstpartiet med revben. Dock brukar även hel framdel, karré, bog och tjockbringa kallas "bog", vilket av Kockskolan benämns "lammbog stor". Urbenad sådan kan bindas ihop till en stek kallad bogrulle. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Steka i folie: Har man inte en tillräckligt stor gryta kan man bräsera i folie. Lägg dubbla ark aluminiumfolie på en ugnsplåt. Vik upp kanterna runt om. Bryn först i panna och lägg sedan över på folien. Tillsätt portvin och vatten. Vik ihop folien om steken. Sätt in i ugnen.
Bräsera på spisplattan: Man kan också bräsera som vanligt på spisen.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Rosmarinbräserad hel lammbog med lägg
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan