Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 121

Kcal / portion: 787

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3148 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé färsk 700.0 gram 40%
Vindruvor 100.0 gram 2%
Schalottenlök 4.0 st små 2%
Torrt vitt vin 5.0 dl 11%
Vatten 2.5 dl 0%
Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Creme fraiche 2.5 dl 26%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 17%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Skala druvor, halvera och kärna ur.
Bena ur laxen. Sätt ugnen på 160°C. - Lök: Skala och finhacka lök.
Smöra en långpanna och bred ut löken. Häll över lite vin och ställ i ugn i ca 10 min. - Lax: Lägg laxen i pannan med skinnsidan upp. Häll på resten av vinet, vatten+fond. Sätt i ugn 15-20 min.
Flytta sedan över laxen till ett fat och ta av skinnet. Täck över med folie eller lock. - Sås: Häll över spadet från laxen i en kastrull och vipa ner crčme fraiche och lite smör. Låt småkoka i ca 30 min.
- Potatis: Skala och koka i lättsaltat vatten.
- Druvor: Stek vindruvorna hastigt i en panna med lite smör.
Kockens kommentar
Receptet inspirerat av Chef de cuisine Willy Wyssenbach, Continental, Oslo, Norge. Lättsam mat som kan ätas kall. Passar på smörgåsbordet eller som sommarmat.
PASSAR TILL
Fler recept inom Lax i påsk
Liknande recept som Laxfilé ā la Willy
-
Gravad lax garam masala med citronsenapscreme
Tid: 24 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ciderinkokt lax med äppelyoghurt
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Janssons laxfrestelse
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Snabbgravad rosélax (Buffé)
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabbgravad lax
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Citronlax med sherrysås
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxaladåb - kall inkokt lax
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Saumon surprise (laxöverraskning)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxfilé ā la Willy
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan