Om muffins, cupcakes

Fotograf/bild: Film: Jemma, cupcakes

Om muffins, cupcakes

(muffins (cupcakes) = amerikansk sockerkaka i portionsstorlek, England = matbröd, muffin tops)

Engelsk översättning muffins (cupcakes) = amerikan portion size sponge cake, England = a bread

Fransk översättning madeleines, muffins (cupcakes) = gâteau éponge américain, Angleterre = pain

Italiensk översättning muffin (cupcakes) = Pan di Spagna americano in dimensione della porzione, Inghilterra = pane

Tysk översättning Muffins (cupcakes) = amerikanischer Biskuitkuchen in Portionsgrösse, England = Brot

Spansk översättning magdalenas, muffins (Cupcakes) = bizcocho esponjoso génoise americano en porciones, Inglaterra = pan

Muffins är enligt Svenska Akademien "ett bak­verk av sockerkaksdeg som gräddas i portions­formar ofta med russin eller korinter", må vara att korinter inte längre hör till vanligheterna. Enligt Cambridge Dictionary "en söt liten kaka ofta med frukt inuti" till exempel blåbär. I Frankrike bakar man Madeleines, vilket är sockerkaka i snäckform (se dito recept). En svensk variant benämns syltgrottor, det vill säga en muffin toppad med sylt i en liten grop (se dito recept). Ibland förekommer lite matigare varianter liknade småbröd, till exempel med oliver och ost. "Muffin tops" är småkakor bakade av sockerkaksdeg (se recept > Blueberry muffin tops). Recepten brukar namnges efter innehåll till exempel blåbärsmuffins. Muffins säljs i begränsad omfattning i svenska butiker. Kan förekomma djupfryst. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Cupcakes, fairy cake (eng. "koppkaka", "fekaka") kallas muffins i USA, ett namn numera även allmänt använt i andra länder. I princip detsamma som muffins, men oftast toppade med "frosting" (sockerglasyr) eller smörkräm.

Historia: Begreppet "muffins" är ursprungligen ett engelskt namn på ett platt runt matbröd stekt i panna (läs mer > Om engelska muffins). I USA omtalas två sorters muffins i kokböckerna på 1800-talet, dels den "engelska" som benämdes English muffins, dels ett bakat på sockerkaksdeg. Först i slutet av 1900-talet kom muffins också att avse sötebrödsmuffins i England, då kaféer som amerikanska Starbucks började sälja sådana. För att skilja de två varianterna åt i England benämns matbrödet breakfast muffins. Begreppet cupcakes uppstod i USA i början av 1900-talet.



SÅ TILLAGAS SÖTA MUFFINS, CUPCAKES


Muffins och cupcakes är lika enkelt att laga som sockerkaka. Trots detta kan det bli ett mer eller mindre lyckat resultat (se film > How to get perfekt cupcakes, via länk nedan). En perfekt muffin eller cupcake har en jämt välvd topp och en lätt krispig skorpa som inte kletar fast vid pappret, samt ett fluffigt inre utan klumpar. De kan bakas på så kallad sponge dough ("tvättsvampsdeg") vilket ger ett fluffigt och elastisk bakverk, särskilt passande till tårtbotten och rulltårta (läs mer > Så bakas mjuka kakor, sockerkaka).

  • Ingredienser: Smör, socker, ägg, vetemjöl, mjölk och bakpulver.
  • Smaksättare: Muffins äts naturell eller smaksätts på allehanda sätt - med vanilj, kardemumma, kanel och andra kryddor, med kakao och choklad, med russin, blåbär och andra frukter eller bär, ja egentligen med vad som faller en in. Cupcakes dekoreras ofta med sockerglasyr eller smörkräm.
  • Smöret bör helst vara tempererat, mjukt men inte lös i konsistensen, fortfarande formbar. Kylskåpskallt smör ger stumt bröd med klumpar i brödet och toppig kaka. Löst smör ger lätt degigt bröd med insjunken topp.
  • Degblandning: Mjöl, bakpulver, socker och ägg blandas samman till en jämn smet. I degblandare cirka 1 minut, inledningsvis kort stund på låg hastighet, därefter på medelhög hastighet. För lite mixning ger mindre degmängd och efter bakning en toppig kaka med lätt hård skorpa och kladdigt innehåll som fastnar på pappersformen. Vid övermixning pumpas mycket luft in i degen som blir ojämn och faller ihop när bakad, liknade när löst smör används. Smeten kan vara degig eller lös.
  • Formfyllning: Smeten fördelas i pappersform (läs mer > Pappersformar) eller i metallform. Fylls mellan 2/3-del till 3/4-del av formens volym. Det finns också specialplåtar med fördjupningar (se > Muffinsplåt). Ställ muffinsformar av papper i muffinsplåt eller på smörad bakplåt (smörad för att formarna skall stå still). Degig smet fördelas med en rågad matsked smet som petas ner i formen med en tesked.  
  • Bakning: Brödet bakas i cirka 175°C i 15-25 minuter beroende på storlek.
  • Servera: Låt bakverken svalna. Serveras bäst nybakade. De kan garneras med sockerglasyr (läs mer > Sockerglasyr, kristyr), eller toppas med "frosting" (läs mer > Om smörkräm). Läs mer > glasera, glasyr.
  • Förvaras i burk eller plastpåse 1-3 dagar. Kan frysas i 3-6 månader.

©  Kunskapskokboken 2020-08

Läs mer

Om engelska muffins

Muffinsformar

Sockerglasyr, kristyr

Om smörkrämer, remons

glasera, glasyr

Pappersformar

Så bakas mjuka kakor, sockerkaka

How to Get Perfect Cupcakes

Recept med Om muffins, cupcakes

Det finns 22 recept med Om muffins, cupcakes