Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 414

Kcal / portion: 362

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4346 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 19%
Kolhydrater: 56%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 100.0 gram 8%
Kakaopulver 20.0 gram 2%
Strösocker 140.0 gram 13%
Bakpulver 1.5 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Smör rumsvarmt 40.0 gram 7%
Mjölk 1.2 dl 2%
Ägg 1.0 styck 1%
Nöt-/chokladkräm, Nutella 120.0 gram 15%
Hasselnötskärnor 36.0 styck 5%
Glasyr:
Florsocker 250.0 gram 23%
Smör osaltat 80.0 gram 13%
Mjölk 0.2 dl 0%
Nöt-/chokladkräm, Nutella 80.0 gram 10%
Tillbehör:
Muffinsformar (papper) 12.0 styck Äts ej
Muffinsplåt > 1.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Om muffins, cupcakes > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Glasering bakverk > Äts ej
Tillagning
- Värm ugnen till 175°C.
- Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ihop ingredienserna med en elvisp på låg hastighet tills smeten får en grynig konsistens.
- Tillsätt långsamt mjölken i mjölblandningen och vispa tills alla ingredienser har blandats samman. Tillsätt ägget och vispa ordentligt (skrapa ned ingredienser som fastnat på kanterna med en slickepott).
- Skeda upp smeten i pappersformarna till två tredjedelar och grädda i ugn i cirka 20 minuter, eller tills bakverken fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Låt bakverken svalna något i plåten innan du tar ut formarna och ställer dem på ett galler för att kallna.
- När kakorna har kallnat gör du ett litet hål i mitten av dem och fyller det med hasselnöts- och chokladkräm.
- Hasselnöts- och chokladglasyr: Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet med en elvisp på medellåg hastighet. Sänk sedan hastigheten. Häll långsamt i mjölken. Vispa på hög hastighet när mjölken är nedblandad. Fortsätt att vispa glasyren tills den är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Ju längre glasyren vispas, desto fluffigare och lättare blir den.
- Rör ned hasselnöts- och chokladkrämen för hand så att den fördelas jämnt i glasyren. Bred på glasyren när dina cupcakes har kallnat och lägg på några (runt tre) hasselnötter på varje cupcake.
Kockens kommentar
Ibland räcker det inte med bara choklad, därför har vi fyllt dessa cupcakes med ljuvlig hasselnöts- och chokladkräm. Med hasselnötter på toppen blir de knapriga också.
Cupcakes är USA:s motsvarighet till engelska muffins. Till skillnad från muffins toppas ofta cupcakes med frosting (sockerglasyr) eller smörkräm. Läs mer > Om muffins, cupcakes.
Alternativ
Fler recept inom Muffins, cupcakes
Liknande recept som Hasselnöts- och chokladcupcake
-
Muffins, cupcakes - grundrecept
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Syltgrottor, hallongrottor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cupcakes grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Madeleines, muffins på franskt vis
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jemmas chokladcupcake
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Blueberry muffin tops, amerikanska blåbärsdrömmar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Nutellamuffins
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pepparkaksmuffins
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Muffins med citronglasyr
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Muffins med äpple, havregryn och russin (utan socker)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Canderel